10 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν ταξιδεύετε

Έχουμε πει πολλές φορές ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε όταν ταξιδεύουμε. Λέμε ποια αξιοθέατα να επισκεφθείτε και τι άλλο αξίζει να δείτε σε κάθε προορισμό.

Τι γίνεται όμως με όλα όσα δεν πρέπει να κάνετε όταν ταξιδεύετε;

Υπάρχουν πολλά λάθη που κάνουν πολλοί ταξιδιώτες και τους οδηγούν σε σπατάλη πολλών χρημάτων, χάσιμο του πολύτιμου χρόνου τους αλλά και πολλές ευκαιρίες μπορεί επίσης να περάσουν ανεκμετάλλευτες.

Είναι τόσο εύκολο να σας πούμε όσα πρέπει να κάνετε που τις περισσότερες φορές ξεχνάμε να αναφέρουμε αυτά που δεν πρέπει να κάνετε.

Θα δούμε λοιπόν όλα τα λάθη που είναι πιθανό να γίνουν σε ένα ταξίδι και πως μπορείτε να τα αποφύγετε. Όλα αυτά τα έχουμε ήδη κάνει εμείς στο παρελθόν.

Πάθαμε, μάθαμε και σας μεταφέρουμε τις γνώσεις μας.

Αν αποφύγετε αυτά τα λάθη θα μπορέσετε να ταξιδέψετε πιο οικονομικά, πιο έξυπνα αλλά και για περισσότερες μέρες.

  1. Μην τρώτε σε εστιατόρια που βρίσκονται κοντά σε σημαντικά αξιοθέατα

estiatorio se aerodromio

Το φαγητό κοντά σε γνωστά αξιοθέατα θα έχει τη διπλάσια τιμή και πολλές φορές τη χείριστη ποιότητα σε σύγκριση με αυτό που μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε αλλού. Τα εστιατόρια γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι επισκέπτες τους είναι περαστικοί και δεν θα ξαναπάνε οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη ποιότητα του φαγητού που προσφέρουν.

Πολλοί τουρίστες επίσης δεν ξέρουν πολλά τοπικά προϊόντα και πως πρέπει να σερβίρονται. Εσείς το μόνο που ξέρετε είναι ότι φάγατε μια εξαιρετική πίτσα με θέα το Κολοσσαίο. Η οποία φυσικά μπορεί να σας στοίχισε και πάνω από 30 ευρώ.

Όπως καταλαβαίνετε τα εστιατόρια κοντά σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς δεν έχουν κάποιο κίνητρο να γίνουν καλύτερα.

Αντίθετα συνοικιακά μη τουριστικά εστιατόρια οφείλουν να προσφέρουν καλή και σταθερή ποιότητα, αλλιώς οι ντόπιοι θα σταματήσουν να πηγαίνουν. Αυτά τα μέρη δεν μπορούν να επιζήσουν αν προσφέρουν χάλια φαγητό.

Αντί λοιπόν να φάτε σε ένα εστιατόριο «παγίδα» περπατήστε τουλάχιστον 5 τετράγωνα μακριά. Όσο πιο μακριά βρίσκεστε τόσο πιο τοπικό, οικονομικό και νόστιμο φαγητό θα βρείτε.

Αποφύγετε τα εστιατόρια που έχουν γυαλιστερά μενού σε πολλές γλώσσες και με φωτογραφίες για τα περισσότερα πιάτα τους. Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι τουριστικού μαγαζιού.

Αν δεν θέλετε να διαλέξετε ένα τυχαίο εστιατόριο υπάρχουν πολλές εφαρμογές που προσφέρουν κριτικές χρηστών και θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε.

Ένας ακόμα πολύ καλός τρόπος να βρείτε τοπικά εστιατόρια είναι να ρωτήσετε ντόπιους που έχετε γνωρίσει. Ακόμα κι από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας θα μπορούν να σας προτείνουν καλές επιλογές.

 

  1. Μην κάνετε συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο

Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αλλάξετε τα χρήματα σας με την χειρότερη δυνατή ισοτιμία. Για να έχετε τις καλύτερες τιμές χρησιμοποιήστε ένα ΑΤΜ ή την πιστωτική σας κάρτα. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μην επιβαρυνθείτε με μεγάλη προμήθεια.

Προσπαθείτε να μην αλλάξετε μετρητά εκτός κι αν σας είναι απολύτως απαραίτητο. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί η κάρτα σας να μη λειτουργεί ή ακόμα να θέλετε να κάτι που μπορεί να πληρωθεί μόνο με μετρητά.

Αν χρειαστεί να ανταλλάξετε χρήματα επιλέξτε να το κάνετε σε μια τράπεζα στο κέντρο της πόλης για να εξασφαλίστε καλύτερη τιμή και λιγότερα τέλη.

Προσπαθήστε να κάνετε τις πληρωμές σας με κάρτα και φυσικά ενημερωθείτε από την τράπεζα σας αν κρατείτε προμήθεια για κάθε αγορά σας.

Αλλιώς βρείτε μια τέτοια κάρτα και κάντε αίτηση για να την αποκτήσετε πριν από το ταξίδι σας.

 

  1. Μην χρησιμοποιείτε μια κάρτα με φόρους και τέλη

karta gia taxidia

Μην δίνετε τα χρήματα σας στις τράπεζες. Υπάρχουν πολλοί καλύτεροι τρόποι για να τα χρησιμοποιήσετε. Ξοδέψτε τα στα ταξίδια σας ή οπουδήποτε αλλού σας αρέσει και μην επιτρέπετε να φεύγουν σε προμήθειες διαφόρων ειδών.

Αποκτήστε μια πιστωτική κάρτα όπως η Revolut που δεν χρεώνει προμήθειες σε ότι συναλλαγή κι αν κάνετε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεστε.

Αν το ψάξετε καιρό πριν το ταξίδι σας θα μπορέσετε να βρείτε πολλές επιλογές.

 

  1. Χρησιμοποιήστε μηχανές αναζήτησης που συνεργάζονται με πολλές εταιρείες

Επεκτείνετε τις επιλογές σας και μην ψάχνετε μόνο σε συγκεκριμένες πλατφόρμες. Πολλοί όταν θέλουν αν ταξιδέψουν ψάχνουν αεροπορικά εισιτήρια μόνο σε συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες.

Αυτός είναι ένας τρόπος να χάσετε πολλές καλές επιλογές και προσφορές που υπάρχουν. Για να βρείτε τα πιο οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια κάντε την αναζήτηση σας στην αρχική μας σελίδα – Εκεί θα βρείτε αεροπορικά εισιτήρια από όλες τις εταιρείες που πραγματοποιούν δρομολόγια στη χώρα μας.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες υπηρεσίες που θα χρειαστείτε κατά την διάρκεια του ταξιδίου σας όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου, η διαμονή σας, κ.α. Δοκιμάζετε πάντα τις μηχανές αναζήτησης καθώς θα πετύχετε αρκετά καλύτερες τιμές απ’ότι αν ψάχνετε απευθείας στην ιστοσελίδα της εκάστοτε εταιρείας.

 

  1. Κάντε μια ασφάλεια ταξιδιού

taxidiwtiki asfaleia

Μπορεί να σας φαίνεται σαν μια άχρηστη δαπάνη όμως κάθε ταξίδι είναι μια νέα περιπέτεια στο άγνωστο και ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Τα ενδεχόμενα είναι πολλά.

Μπορεί να σπάσετε το πόδι σας, να χάσετε τη φωτογραφική σας μηχανή ή ακόμα να χρειαστεί να φύγετε από κάποια χώρα λόγω μιας φυσικής καταστροφής. Η ταξιδιωτική ασφάλιση θα σας προστατέψει όταν βρίσκεστε μακριά από το σπίτι σας σε ιατρικές και άλλες έκτακτες ανάγκες.

Εάν κάτι συμβεί και δεν έχετε ασφάλιση μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά χρήματα που δεν είχατε υπολογίσει. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας περιμένει και καλό είναι να είμαστε προφυλαγμένοι.

 

  1. Μην αποκλείετε τα Hostel

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τα hostel στο μυαλό τους σαν βρόμικους και δύσοσμους ξενώνες που απευθύνονται σε φοιτητές που θέλουν να ταξιδεύουν με λίγα χρήματα. Είναι ένα κοινό στερεότυπο που ενδυναμώνουν και οι ταινίες.

Οι ξενώνες ίσως να ήταν έτσι τις περασμένες δεκαετίες όμως πλέον έχουν αλλάξει τα πράγματα. Πολλοί ξενώνες πλέον είναι πιο καθαροί από τα περισσότερα ξενοδοχεία. Επίσης μπορεί να διαθέτουν εξαιρετικές ανέσεις όπως μπιλιάρδο, αίθουσες κινηματογράφου, δωρεάν υπολογιστές και εγκαταστάσεις πλυντηρίων.

Πλέον οι ξενώνες οργανώνουν εκδρομές και έχουν υπέροχους κοιτώνες για οικογένειες, ζευγάρια και ηλικιωμένους που ψάχνουν ένα οικονομικό κατάλυμα.

Στις μέρες μας οι σύγχρονοι ξενώνες δεν είναι μόνο για όσους θέλουν να γυρίσουν μια ήπειρο με το backpack αλλά είναι για όλους όσους αγαπούν τα ταξίδια και θέλουν να είναι μέρος μιας κοινότητας.

 

  1. Μην αποφεύγετε τα δίκτυα φιλοξενίας

Τα δίκτυα φιλοξενίας είναι ειδικά σχεδιασμένα για να επιτρέπουν σε τουρίστες να μένουν με ντόπιους δωρεάν. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε την κουλτούρα μιας χώρας από το να ζήσετε με τους κατοίκους της.

Δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε φορά θα σας δίνουν έναν περισσευούμενο καναπέ. Πολλές φορές μπορεί να σας διαθέσουν το δικό σας δωμάτιο.

Επίσης δεν είναι αποκλειστικά για μεμονωμένους ταξιδιώτες. Μπορείτε να ταξιδέψετε και σαν ζευγάρι ή με την οικογένεια σας. Είναι ένας υπέροχος τρόπος κοινωνικοποίησης για τα παιδιά σας και θα μάθουν από μικρά να συναναστρέφονται με ανθρώπους άλλων λαών.

Είναι πολύ ωραίο το να μπορείτε να μείνετε κάπου δωρεάν όταν ταξιδεύετε όμως είναι πολύ καλύτερο το να κάνετε φίλους σε κάθε μέρος που επισκέπτεστε.

Γνωστές πλατφόρμες αυτού του είδους είναι το Couchsurfing, το Servas και το BeWelcome.

 

  1. Μην παίρνετε ταξί

taxi se xeni xwra

Το να χρησιμοποιείτε ταξί όταν ταξιδεύετε είναι ο καλύτερος τρόπος να τινάξετε τον προϋπολογισμό σας στον αέρα. Σας συμφέρει μόνο αν μοιραστείτε τη χρέωση μαζί με άλλους που πηγαίνουν στον ίδιο προορισμό.

Εμείς χρησιμοποιούμε ταξί μόνο αν θέλουμε να προλάβουμε κάποια πολύ πρωινή πτήση και δεν μας βολεύουν τα άλλα μέσα.

Στα ταξίδια σας χρησιμοποιήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο περισσότερο μπορείτε.

 

  1. Μην εξοικονομείτε χρήματα εις βάρος του χρόνου σας

Ο χρόνος είναι χρήμα. Πολλές φορές οι ταξιδιώτες έχουν αρκετό χρόνο αλλά λίγα χρήματα και προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα με όποιο τρόπο μπορούν. Ωστόσο ο χρόνος σας αξίζει πολύ περισσότερο.

Μπορεί να εξοικονομήσετε 2 ευρώ αν περπατήσετε από το να πάρετε το λεωφορείο όμως θα κάνετε μια ώρα περισσότερο να φτάσετε εκεί που θέλετε. Πραγματικά πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο;

Επίσης μπορεί να κερδίσετε 40 ευρώ αν επιλέξτε να πάρετε μια πτήση με ανταπόκριση για να φτάσετε στον προορισμό σας. Αλλά αξίζουν αυτά τα χρήματα την ταλαιπωρία και την αναμονή; Δεδομένου ότι μέχρι να φτάσετε θα είστε εξαντλημένοι.

Είναι καλό να έχετε έναν προϋπολογισμό και να προσπαθείτε να μην το ξεπεράσετε. Όμως οφείλετε να είστε συνετοί και με τα χρήματα αλλά και με τον χρόνο σας. Αποφύγετε να σπαταλάτε το χρόνο σας όσο αποφεύγετε να σπαταλάτε και τα χρήματα σας.

 

  1. Μην κλείνετε πολύ νωρίς το ταξίδι σας

early-booking

Είναι πολύ εύκολο να ενθουσιαστείτε και να παρασυρθείτε όταν σχεδιάζετε το επόμενο ταξίδι σας. Σας καταλαβαίνουμε απόλυτα!

Όμως μην κάνετε το λάθος να κλείσετε τα αεροπορικά σας εισιτήρια πολύ νωρίς. Το ίδιο ισχύει και για την κράτηση στο ξενοδοχείο.

Μπορεί να καταλήξετε να πληρώσετε πολλά χρήματα που θα μπορούσατε να ξοδέψετε στο ταξίδι σας. Μην παρασύρεστε και περιμένετε.

Για την πτήση μην κλείσετε τα εισιτήρια σας περισσότερο από 3 μήνες πριν το ταξίδι. Οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν και μειώνουν τις τιμές των εισιτηρίων ανάλογα με την ζήτηση.

Για κρουαζιέρες  μπορείτε να περιμένετε μέχρι και την τελευταία στιγμή. Καμία εταιρεία δεν θέλει να φύγει για μια κρουαζιέρα με μισογεμάτο σκάφος.

Η αποφυγή όλων αυτών των λαθών θα σας βοηθήσει να σταματήσετε να σπαταλάτε χρήματα, να εξοικονομήστε πολύτιμο χρόνο αλλά και να απολαύσετε πραγματικά τα ταξίδια σας.

Πάντα κάντε μια καλή αναζήτηση πριν να κλείσετε το οτιδήποτε. Αν δουλέψετε λίγο παραπάνω πριν φύγετε, τότε θα απολαύσετε πολύ περισσότερο το ταξίδι σας όταν θα βρίσκεστε εκεί.

Αναζητήστε τους οδηγούς μας και βρείτε όλα όσα πρέπει να κάνετε και να μην κάνετε σε διάφορους προορισμούς.

Να είστε έξυπνοι, να μην σπαταλάτε τα χρήματα σας και μάθετε να ταξιδεύετε και να είστε χαλαροί.

Απάντηση

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο