Όταν θυμόμαστε νησί και καλοκαίρι, σίγουρα μας έρχεται κατά νου η ώρα που θα περάσουμε πάνω στο καράβι για να μεταφερθούμε στον τόπο διακοπών μας!

Η μετάβαση με καράβι για τις καλοκαιρινές διακοπές, επιλέγεται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι το αεροπλάνο.

Το καράβι μας δίνει κάποια πλεονεκτήματα όπως ότι μπορούμε να μεταφέρουμε το αυτοκίνητό μας(στα ferryboat), να έχουμε περισσότερα πράγματα μαζί μας και –συνήθως- να ταξιδέψουμε ποιο οικονομικά απ’ ότι αν ταξιδεύαμε με το αεροπλάνο!

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στην πλειοψηφία τους είναι πολύ οικονομικότερα απ΄ότι τα αεροπορικά εισιτήρια για τα Ελληνικά νησιά.

Ειδικά αν βάλουμε μέσα και τον παράγοντα αυτοκίνητο (με το καράβι το μεταφέρεται, ενώ με το αεροπλάνο θα πρέπει να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο στο νησί), τότε το κόστος μετάβασης έχει τεράστια διαφορά!

Πως όμως μπορούμε να κλείσουμε;  Που βρίσκουμε φθηνά εισιτήρια για τα νησιά μας;

Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά..

 

Φθηνά ακτοπλοϊκά

Με την σωστή αναζήτηση μπορούμε να βρούμε αρκετά φθηνά εισιτήρια. Συνήθως οι τιμές των εταιρειών είναι ίδιες και δεν αλλάζουν ανάλογα την ζήτηση ή την περίοδο – όπως συμβαίνει με τα αεροπορικά.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ανακοινώνουν τις τιμές τους κάθε αρχή του χρόνου, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας. Έτσι γνωρίζετε εξ’αρχής το κόστος μετάβασης στο αγαπημένο σας νησί.

Όπως, ανάλογα το πρακτορείο που θα επιλέξετε, μπορεί να δείτε διαφορετικές χρεώσεις.

Οι συνεργασίες μεταξύ ακτοπλοϊκών εταιρειών και γραφείων τουρισμού, μερικές φορές φέρνουν ανακατατάξεις στις τιμές.

Ένας άλλος παράγοντας για τις τιμές στα εισιτήρια είναι οι διαφορετικές εταιρείες που πραγματοποιούν ένα δρομολόγιο.

Για παράδειγμα το δρομολόγιο για Ικαρία πραγματοποιείται τόσο από την Hellenic Seaways όσο και από την Blue Star Ferries. Η Hellenic Seaways «δένει» στο λιμάνι του Εύδηλου ενώ η Blue Star Ferries στο λιμάνι της πρωτεύουσας, στον Αγ. Κήρυκο.

Οι τιμές είναι διαφορετικές ενώ αλλάζει και ο χρόνος μετάβασης από τον Πειραιά καθώς και οι ενδιάμεσες στάσεις.

[ Βρείτε φθηνά εισιτήρια στο FerryScanner! ]

 

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια τιμές 

Οι τιμές είναι πάνω κάτω γνωστές από την αρχή του έτους και σίγουρα πριν το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν. Οι τιμές υπάρχουν τόσο στις ιστοσελίδες των εταιρειών όσο και στα τουριστικά γραφεία, μέσα από τα οποία θα εκδώσετε τα εισιτήριά σας.

Οι τιμές ορίζονται με βάση την ζήτηση και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Ανάλογα το δρομολόγιο κι αν είναι άγονη γραμμή, μερικά δρομολόγια επιδοτούνται και από το κράτος καθώς λόγω μικρής ζήτησης, δεν μπορούν να έχουν βιωσιμότητα.

 

Ακτοπλοϊκά για Κρήτη

Η Κρήτη διαθέτει αρκετά λιμάνια όπως το λιμάνι των Χανίων, του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, κ.α.

Όλα τα πλοία αναχωρούν από τον Πειραιά ενώ με αφετηρία την Κρήτη, μπορείτε να επισκεφθείτε γειτονικά νησιά σε κοντινή απόσταση.

Πριν κλείσετε τα εισιτήρια για Κρήτη, πρέπει να αποφασίσετε σε ποιο λιμάνι θέλετε να πάτε κι αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την περιοχή που θα μείνετε.

Οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες όμως λόγω των δρόμων και της κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες, οι χρόνοι απόστασης αυξάνονται.

Για παράδειγμα η απόσταση Ηράκλειο – Χανιά είναι περίπου 2 ώρες, όμως το καλοκαίρι μπορεί να την κάνετε ακόμα και σε 3 ώρες, λόγω των περισσότερων οχημάτων που κινούνται στον δρόμο.

Αν θέλετε να μείνετε στα Χανιά, κλείστε απευθείας εισιτήρια για Χανιά και όχι για κάποιο άλλο λιμάνι της Κρήτης, καθώς τσάμπα θα χάσετε το χρόνο σας στις μετακινήσεις.

 

Εισιτήρια για Τήνο

Για την Τήνο μπορείτε να επιλέξετε αναχώρηση τόσο από την Ραφήνο όσο και από το λιμάνι του Πειραιά. Η Blue Star Ferries αναχωρεί από τον Πειραιά ενώ από την Ραφήνα η Fast Ferries και η Golden Star Ferries.

Πιο φθηνές τιμές στα ακτοπλοϊκά για Τήνο θα βρείτε μέσα από τις αναχωρήσεις που ξεκινούν από την Ραφήνα (Golden Star Ferries& Fast Ferries). Η διαφορά στη τιμή ανάμεσα σ’αυτές τις εταιρείες και την Blue Star Ferries είναι περίπου 6,50€ / εισιτήριο επιβάτη / διαδρομή.

Από τον Πειραιά θα βρίσκεστε στην Τήνο σε περίπου 4 ώρες και 45 λεπτά ενώ από την Ραφήνα η διαδρομή είναι 1 ώρα λιγότερο – 3 ώρες και 45 λεπτά περίπου.

 

Ακτοπλοϊκά για Σαντορίνη

Για την Σαντορίνη αναχωρούν τόσο γρήγορα πλοία που δε δέχονται αυτοκίνητα όσο και ferry boats που μπορείτε να έχετε μαζί σας και το αυτοκίνητο.

Το γρήγορο πλοίο κάνει την διαδρομή Πειραιάς – Σαντορίνη σε περίπου 5 ώρες ενώ το πιο αργό, μπορεί να καλύψει την διαδρομή ακόμα και σε 12:30 ώρες!

Η τιμή των ακτοπλοϊκών για Σαντορίνη είναι αντίστοιχη με την ταχύτητα του πλοίου – τα πιο γρήγορα πλοία έχουν πιο ακριβή τιμή – κοντά διπλάσια- από το αντίστοιχο δρομολόγιο του πλοίου που πραγματοποιεί τη διαδρομή σε πιο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε σχέση με τα αεροπορικά για Σαντορίνη, οι τιμές των ακτοπλοϊκών είναι αρκετά πιο χαμηλές ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο καράβι μπορεί να έχετε μαζί σας και το αυτοκίνητο – έτσι δεν θα έχετε ένα έξτρα χρηματικό βάρος μόλις φτάσετε στην Σαντορίνη – να νοικιάσετε δηλαδή ένα αυτοκίνητο.

 

Μήλος ακτοπλοϊκά

Οι αναχωρήσεις για Μήλο πραγματοποιούνται από το λιμάνι του Πειραιά. Υπάρχουν τόσο γρήγορα πλοία δίχως δυνατότητα για αυτοκίνητα, όσο και πιο αργά ferryboatόπου μπορείτε να έχετε το αυτοκίνητό σας μαζί.

Η διαδρομή Πειραιάς – Μήλος είναι 2 ώρες και πενήντα λεπτά με το γρήγορο πλοίο ενώ μπορεί να φτάσει τις 7 ώρες με το πιο αργό ferryboat( υπάρχει και η δυνατότητα για ferry boat της Aegean Speed Lines με χρόνο διαδρομής στις 4 ώρες και είκοσι λεπτά).

Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για Μήλο είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον χρόνο της διαδρομής. Όσο πιο γρήγορα θέλετε να φτάσετε στη Μήλο, τόσο πιο ακριβά θα πληρώσετε τα εισιτήρια!

 

Εισιτήρια για Ικαρία

Όπως γράψαμε και στην αρχή του άρθρου, η Ικαρία διαθέτει 2 λιμένες – το λιμάνι του Εύδηλου και το λιμάνι του Αγ.Κήρυκου.

Ο Άγιος Κήρυκος είναι η πρωτεύουσα του νησιού ενώ ο Εύδηλος είναι περισσότερο ο τουριστικός προορισμός για όλους τους νέους καθώς δίνει άμεση πρόσβαση στη περιοχή του νησιού με την περισσότερη ζωή (Νας, Αρμενιστής, Χριστός Ραχών, Εύδηλος,κ.α.).

Οι διακοπές στην Ικαρία θα σας μείνουν αξέχαστες ενώ μπορείτε με αρκετά χαμηλό κόστος να μεταβείτε από το λιμάνι του Πειραιά!

Από τον Πειραιά αναχωρεί η Blue Star Ferries καθώς και η Hellenic Seaways.

Οι τιμές ξεκινάνε από τα 38€ και για τις 2 εταιρείες, δίχως το κόστος του αυτοκινήτου.

[ Βρείτε φθηνά εισιτήρια στο FerryScanner! ]