Από όλα τα μνημεία του Παρισιού, η Notre Dame έχει τη μακρύτερη και πλουσιότερη ιστορία.

Αυτός ο τεράστιος γοτθικός καθεδρικός ναός έχει επιδείξει απαράμιλλη θέα στη πόλη του Παρισιού για πάνω από 850 χρόνια.

Μεταξύ του 11ουκαι 12ουαιώνα, το Παρίσι αναδείχθηκε ως το κέντρο εξουσίας της Γαλλίας – πολιτικά, οικονομικά και διανοητικά.

Στις 12 Οκτωβρίου 1160 ο Maurice De Sully ανέβηκε στο γραφείο του επισκόπου του Παρισιού και δήλωσε την πρόθεσή του να κατεδαφίσει την εκκλησία του Saint Etienne και να ανεγείρει στη θέση της ένα νέο μνημείο της Παναγίας που θα αντικατοπτρίζει το νέο καθεστώς της πρωτεύουσας.

Τα πρώτα θεμέλια του μνημείου τοποθετήθηκαν τρία χρόνια αργότερα, παρουσία του βασιλιά Louis VIII Le Jeune και του Πάπα Αλέξανδρου του Γ’.

Η πρώτη περίοδος κατασκευής του κτηρίου διήρκησε σχεδόν 200 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί αρχιτέκτονες όπως ο Jean De Chelles, Pierre De Montreuil, κ.α. συνέβαλαν στο νέο γοτθικό στυλ του.

Τελικά το μνημείο του Notre Dame ολοκληρώθηκε το 1345.

[ Διαβάστε ακόμη: Ταξίδι στο Παρίσι ]

Ο βασιλιάς Henry VI

Ένα από τα πρώτα σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του μνημείου ήρθε το 1431 όταν ο Henry VI, βασιλιάς της Αγγλίας στέφθηκε επίσης βασιλιάς της Γαλλίας στις 16 Δεκεμβρίου εν μέσω πολέμου 100 χρόνων.

Κατά τον 16οαιώνα, η κατάσταση του καθεδρικού ναού επιδεινώθηκε σημαντικά με τους τάφους και τα βιτρό παράθυρα να έχουν καταστραφεί εις χάριν του εξυχρονισμού που έπρεπε να γίνει.

Παράλληλα, αρκετά εξωτερικά χαρακτηριστικά είτε αφαιρέθηκαν είτε βανδαλώθηκαν στο όνομα της ειδωλολατρίας.

Ωστόσο, ο Robert De Cotteο δήγησε τις εργασίες ανακαίνισης τη δεκαετία του 1600 υπό τις επιθυμίες του Louis XIII.

 

Η Γαλλική επανάσταση

Η μοίρα του μνημείου του Notre Dame στράφηκε πάλι προς τα κάτω, κατά την διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης.

Η εκκλησία μετατράπηκε σε κατάστημα τροφίμων και ποτών(!) και οδηγήθηκε στην καταστροφή.

Πολλά από τα αγάλματα που υπήρχαν μέσα στην εκκλησία έχασαν το κεφάλι τους ή άλλα προεξέχοντα μέρη.

Τα αποκομμένα κεφάλια θεωρούνταν χαμένα, μέχρι να ανακαλυφθούν το 1977 ενώ σήμερα σώζονται στο Musee De Cluny.

 

Η επιρροή του Ναπολέοντα

Ο Ναπολέοντας έσωσε την εκκλησία από την καταστροφή και στέφθηκε αυτοκράτορας τον Δεκέμβριο του 1804.

Περαιτέρω απαραίτητη αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1845 και 1870 υπό τις ευλογίες του κυβερνήτη βασιλιά Λουδοβίκου Φιλίππου Ι.

 

Οι παγκόσμιοι πόλεμοι και οι επιρροές τους στη NotreDame

Ευτυχώς κανένας από τους παγκόσμιους πολέμους δεν προκάλεσε σημαντική ζημιά στην NotreDame– αν και απομακρύνθηκαν διάφορα έργα τέχνης υπό τον φόβο ναζιστικού βανδαλισμού ή λεηλασίας.

Στο δεύτερο μισό του 20ουαιώνα ακολούθησε ένας σημαντικός αλλά πιο προσεκτικός εκσυχρονισμός, συμπεριλαμβανομένης και της μηχανοποίησης της καμπάνας των 13 τόνων και του εκτεταμένου καθαρισμού των προσόψεων και των γλυπτών.

Στις 15 Απριλίου 2019 όλος ο κόσμος παρακολούθησε με τρόμο τη μεγάλη φωτιά να καίει τον καθεδρικό ναό και την μεσαιωνική στέγη.

Ευτυχώς τα καμπαναριά της Notre Dame επέζησαν της φωτιάς μαζί με τα τρία εικονικά τριαντάφυλλα καθώς και το αιωνόβιο όργανο.

Σίγουρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος ώστε οι επισκέπτες να μπορέσουν να ξανά δουν τον καθεδρικό ναό των 850 ετών και να ακούσουν ξανά τις καμπάνες να χτυπούν.