Ελατοχώρι Πιερίας : Η εγκατάλειψη ενός δημοφιλή προορισμού

Το Ελατοχώρι Πιερίας είναι ένας ορεινός οικισμός που αποτελείται από το Παλιό Ελατοχώρι, το Νέο Ελατοχώρι καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου.

Ανήκει στη δημοτική ενότητα Πιερίων του Δήμου Κατερίνης και αποτελεί το ορεινό ορμητήριο τόσο των κατοίκων της Κατερίνης όσο και τουριστών που έρχονται από όλη την Ελλάδα για λίγες ημέρες ξεκούρασης, συνδυάζοντας την καθαρή ατμόσφαιρα του βουνού με τις δραστηριότητες στο χιονοδρομικό κέντρο.

Μαζί με την Ρητίνη και την Βρία, αποτελούν τους τρεις οικισμούς της δημοτικής ενότητας Πιερίων.

Το Ελατοχώρι είναι ένας προορισμός ιδανικός για όλο τον χρόνο καθώς συνδυάζει την αρμονία της φύσης σε μια πολύ κοντινή απόσταση, με εύκολη διαδρομή.

Από την πόλη της Κατερίνης απέχει λιγότερο από 30’ ενώ ο δρόμος, αν και με αρκετές στροφές, είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

ελατοχωρι πιεριας

Πιέρια Όρη

Τα Πιέρια Όρη, που βρίσκεται και το Ελατοχώρι, είναι η φυσική συνέχεια του Ολύμπου – ένα βουνό με άγρια και πλούσια βλάστηση καθώς και δεκάδες ορεινά καταφύγια.

Από τα Πιέρια Όρη και το Ελατοχώρι, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, έχετε απεριόριστη θέα προς τον Όλυμπο.

 

Αξιοθέατα στο Ελατοχώρι

Και στους δυο οικισμούς του Ελατοχωρίου (παλαιός και νέος) υπάρχουν λιγοστά αξιοθέατα και κτήρια που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Στην πλατεία του Νέου Ελατοχωρίου θα βρείτε την Εκκλησία του Κωνσταντίνου & Ελένης ενώ στο Παλαιό Ελατοχώρι δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που σώζεται έως και σήμερα από το 1779!

Γενικότερα, πέρα από λιγοστές ταβέρνες και ένα μαγαζάκι με παραδοσιακά είδη στο Παλαιό Ελατοχώρι, δυστυχώς δε θα βρείτε κάποια άλλα καταστήματα ή αξιοθέατα για να περάσετε την ημέρα σας.

εκκλησια ελατοχωρι

Μια εικόνα εγκατάλειψης

Το Ελατοχώρι μας άφησε μια εικόνα θλίψης και απογοήτευσης, καθώς ένα μέρος με πλούσια φυσική ομορφιά, έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη και την παραμέληση.

Τα περισσότερα καταστήματα είναι εγκαταλελειμμένα και τα εν ενεργεία καταστήματα είναι ελάχιστα.

Ακόμα και η ποιότητα όμως των καταστημάτων, οι ταβέρνες σε Παλαιό και Νέο Ελατοχώρι, δυστυχώς ήταν κάτω του μετρίου(αναλυτικό review σε ό,τι επισκεφθήκαμε, στο τέλος του άρθρου).

Όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες, καταστήματα που κάποτε ήταν γεμάτα από ζωή, πλέον είναι παρατημένα και άδεια.

Μεγάλη αρνητική εντύπωση μας έκανε επίσης πως Σάββατο βράδυ αναζητούσαμε ένα καφέ-μπαρ να κάτσουμε και δεν υπήρχε τίποτα, παρά μόνο ένα κατάστημα στο δρόμο προς το χιονοδρομικό (αμέσως μετά το χωριό)

Μιλώντας με ντόπιους κατοίκους και επιχειρηματίες, μας επιβεβαίωσαν, δυστυχώς, το γεγονός της εγκατάλειψης, που ισχύει τα τελευταία χρόνια.

Πλέον ο κόσμος έρχεται είτε μονοήμερα για το χιονοδρομικό κέντρο είτε στις γιορτές, που εκείνες τις ημέρες και οι 2 οικισμοί πλημμυρίζουν από κόσμο.

 

enoikiasi ski elatochori

 

Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι βρίσκεται σε υψόμετρο 1450μ και αποτελεί ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά στην Ελλάδα.

Διαθέτει πολύ καλές υποδομές και μπορεί να εξυπηρετήσει από τον πλέον αρχάριο με ειδικά μαθήματα σκι & snowboard έως τον προχωρημένο σκιέρ που μπορεί να κατέβει την «Κλειώ» – την κόκκινη πίστα του χιονοδρομικού μήκους 1.700μ με κλίση έως 42%!

sale xionodromikou elatochoriou

Το χιονοδρομικό βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Ελατοχώρι και μόλις 35 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κατερίνης – αυτός είναι και ο λόγος που το καθιστά δημοφιλή προορισμό ακόμα και για μονοήμερες εξορμήσεις από τους κατοίκους της Κατερίνης και των γύρω περιοχών.

Στο χιονοδρομικό μπορείτε επίσης να βρείτε έλκυθρα και snow ride(χιονοποδήλατο) για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας!

Στη βάση του κέντρου θα συναντήσετε ένα διώροφο σαλέ που θα σας προσφέρει ό,τι χρειαστείτε: Από ζεστά ροφήματα με θέα το λευκό του βουνού και τους σκιέρ που κάνουν σλάλομ μέχρι φαγητό και snacks!

Το σαλέ διαθέτει τόσο εσωτερικούς θερμαινόμενους χώρους όσο και εξωτερικές θέσεις και ξαπλώστρες, για τους τολμηρούς!

Τέλος, στη βάση του χιονοδρομικού δίπλα στο σαλέ μπορείτε να ενοικιάσετε εξοπλισμό σκι & snowboard καθώς και να αγοράσετε αναμνηστικά μπλουζάκια, για να θυμάστε πάντα την μέρα σας στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου!

enoikiaseis ski elatochori

Φαγητό στο Ελατοχώρι

Φτάνοντας σε έναν παραδοσιακό, τουριστικά ανεπτυγμένο οικισμό, θα περίμενε κανείς πως το φαγητό θα ήταν ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

Δυστυχώς η εντύπωση που μας άφησε ήταν –πολύ- κάτω του μετρίου.

Φτάνοντας το πρώτο βράδυ, ημέρα Παρασκευή, όλα τα καταστήματα ήταν άδεια και οι δρόμοι των 2 οικισμών το ίδιο – μια εικόνα μεγάλης εγκατάλειψης!

Επισκεφθήκαμε μια ταβέρνα στο Παλαιό Ελατοχώρι και δυστυχώς αποκομίσαμε τις χειρότερες εντυπώσεις.

Το κατάστημα ήταν κρύο(μάλλον για λόγους οικονομίας, έκαιγε μόνο το τζάκι!), ενώ το φαγητό μας έφερε καούρες για όλο το βράδυ.

Τέλος, ως επιδόρπιο σερβιριστήκαμε έναν εντελώς μπαγιάτικο κορμό(!!)

Την επόμενη ημέρα (Σάββατο μεσημέρι) επισκεφθήκαμε μια ταβέρνα στον νέο οικισμό όπου το φαγητό ήταν πολύ καλύτερο (ευτυχώς διέθετε σούβλα..).

Εδώ το μόνο αρνητικό ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στο service (αναφέραμε 2 φορές στη παραγγελία η σαλάτα να μην έχει καρύδια λόγω αλλεργίας και φυσικά η σαλάτα ήρθε με καρύδια – προς τιμήν του ο ιδιοκτήτης την άλλαξε αμέσως) καθώς και ότι η απόδειξη ήταν κάτι σπάνιο (φυσικά απόδειξη δεν υπήρχε ούτε την προηγούμενη ημέρα).

 

Το θέμα της απόδειξης και γιατί επιμένουμε

Με αφορμή το θέμα της απόδειξης και γιατί επιμένουμε σε αυτό, είναι ότι όταν ΔΕΝ σας κόβουνε απόδειξη δε κλέβουν το κράτος μόνο, αλλά και ΕΣΑΣ! Αυτό συμβαίνει καθώς σας χρεώνουν το ΦΠΑ, ενώ στη συνέχεια το βάζουν στη τσέπη τους και κερδίζουν και από τη φορολογία (λόγω μη δήλωσης του εισοδήματος από τη μη έκδοση απόδειξης).

Θα είμασταν μαζί με κάθε επαγγελματία αν όταν δεν έκοβε απόδειξη, ΔΕΝ χρέωνε το ΦΠΑ στον εκάστοτε πελάτη. Γνωρίζουμε πως το κράτος ξεζουμίζει τις επιχειρήσεις από πρώτο χέρι, αλλά δεν γίνεται να κλέβεις τον πελάτη σου!

Δε κόβεις απόδειξη; Αφαίρεσε 100% το ΦΠΑ από το λογαριασμό του πελάτη σου.

Κλείνει η παρένθεση και μακάρι όλοι οι φορολογικοί συντελεστές να ήταν φυσιολογικοί και όλοι να έκοβαν αποδείξεις και να απέδιδαν φόρους κανονικά, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα σε αναγκάζουν να πληρώνεις το 90%(!) του εισοδήματός σου σε φόρους!

 

Ξενοδοχεία στο Ελατοχώρι 

Στο Ελατοχώρι θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία τόσο και στους 2 οικισμούς όσο και λίγο πιο έξω, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό.

Για να μην αδικήσουμε κάποιο ξενώνα, θα γράψουμε μόνο για το ξενοδοχείο που επισκεφθήκαμε και ήταν το ξενοδοχείο Σέμελη.

Βρίσκεται στο δρόμο προς το χιονοδρομικό, περίπου 2 χιλιόμετρα από το κέντρο του Ελατοχωρίου.

Το Semeli Resort είναι ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο Ελατοχώρι Πιερίας και προσφέρει όλα όσα θέλει ο επισκέπτης για να ξεκουραστεί και να αναζωογονηθεί!

Τα δωμάτια στο ξενοδοχείο Σέμελη διαθέτουν τζάκι ενώ μερικά ακόμα και jakuzzi.

semeli resort elatochori

Οι εσωτερικοί χώροι διαθέτουν μια ιδιαίτερη διακόσμηση, που δε τη συναντάς εύκολα σε άλλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Το ξενοδοχείο Σέμελη διαθέτει ένα μεγάλο χώρο σαλονιού με τζάκι στη μέση, όπου μπορείτε πολύ ευχάριστα να απολαύσετε το ποτό σας (καθώς έτσι κι αλλιώς δε θα βρείτε κάποιο κατάστημα για καφέ στο χωριό..).

Το πρωινό ήταν πλούσιο με επιλογές για όλα τα γούστα ενώ η αίθουσα πρωινού προσφέρει μια καταπληκτική θέα προς τα Πιέρια Όρη.

Πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί και οι άνθρωποι που γνωρίσαμε και «τρέχουν» το ξενοδοχείο.

Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα για την επόμενη διανυκτέρευσή σας στο Ελατοχώρι!

 

Συνοψίζοντας

Το Ελατοχώρι σας προσφέρει ό,τι χρειάζεστε αν έχετε ως βασικό σκοπό της εκδρομής σας το σκι ή την απόλυτη ξεκούραση μεταξύ δωματίου και βόλτας στο χωριό!

Δυστυχώς δε θα βρείτε αρκετά καταστήματα (σχεδόν κανένα καφέ – μπαρ) ενώ ό,τι χρειαστείτε από είδη πρώτης ανάγκης όπως νερά, θα πρέπει να τα έχετε μαζί σας καθώς στο Ελατοχώρι δεν υπάρχει ούτε μίνι μάρκετ (υπήρχε ένα περίπτερο στο Νέο Ελατοχώρι αλλά κι αυτό ήταν εγκαταλελειμμένο).

Παρόλο αυτά, υπάρχει εν ενεργεία φαρμακείο (2019) αν σας χρειαστεί οτιδήποτε.

Αν έχετε στο μυαλό σας ότι δε θα έχετε τη δυνατότητα να βγείτε πέρα από βόλτα και φαγητό, τότε το Ελατοχώρι είναι ένας πολύ καλός προορισμός.

Αν είστε λάτρης του σκι ή της περιπέτειας στο βουνό, το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου είναι πλήρως εξοπλισμένο και μπορεί να σας εξυπηρετήσει για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Σας προτείνουμε επίσης να κάνετε μια βόλτα και στα διπλανά χωρία όπως τη Ρητίνη καθώς ακόμα και να ανακαλύψετε τα δεκάδες μονοπάτια που υπάρχουν στο βουνό για πεζοπορία.

 

[ Χρήσιμα Links ]

Ξενοδοχεία στο Ελατοχώρι

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

[Ενοικίαση αυτοκινήτου χωρίς πιστωτική κάρτα για να επισκεφθείτε το Ελατοχώρι]