Η ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την «οικογένεια» της ΕΕ έχει σχεδόν φτάσει!

Αν και αρκετά ζητήματα δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί, ένα από τα πιο καυτά θέματα και το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα μετά το Brexit, είναι το θέμα του τουρισμού και των ταξιδιών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Travelo θα προσπαθήσουμε να σας αναλύσουμε όλες τις απορίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το τι θα ισχύει με τις πτήσεις και τα αεροπορικά ταξίδια, μετά το Brexit.

 

Τι θα συμβεί στις πτήσεις μετά το Brexit

Αυτή τη στιγμή, όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασίλειου χάρη στη συμφωνία περί ελεύθερου ουρανού και συνόρων.

Κάτω από αυτή τη συμφωνία έχουν ανθήσει αεροπορικές όπως η Easyjet και η Ryanair που έχουν δεκάδες πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιο είναι το μέλλον όμως όσον αφορά τις πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ ;

Ο CEO της Ryanair είχε δηλώσει στο παρελθόν, απευθυνόμενος προς τους Βρετανούς, πως πλέον «δεν θα έχετε φθηνές διακοπές» κι αυτό λόγω του Brexit και των εξτρά χρεώσεων που θα προκύψουν.

Αντιθέτως, ο CEO της Easyjet δηλώνει πως μάλλον δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα μετά το Brexit, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις πτήσεις.

Όμως, για να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες ενός Brexit, η αεροπορική εταιρεία Easyjet έχει ήδη μεταφέρει 130 αεροσκάφη στην Αυστρία καθώς επίσης και μια μεγάλη δεξαμενή ανταλλακτικών, έτσι ώστε να είναι έτοιμη σε όλα τα ενδεχόμενα.

Σε ό,τι αφορά άρα τις πτήσεις καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδίδονται από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το μέλλον τους θα φανεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των πτήσεων

Αυτή τη στιγμή, όλες οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτητικό έργο εντός Ευρώπης (είτε φεύγουν από πόλη της Ε.Ε. είτε φθάνουν σε πόλη της Ε.Ε. είτε και τα 2) υποχρεούνται να τηρούν τον κανόνα EC 261 / 2004 όπου μεταξύ άλλων αναγράφει τις τυχόν αποζημιώσεις όπως αποζημίωση από ακύρωση πτήσης, κ.ο.κ.

Η βρετανική κυβέρνηση, ενόψει Brexit, δήλωσε πως δεν πρόκειται να αλλάξει αυτούς τους κανόνες και θα συνεχίσει να απαιτεί από όλες τις αεροπορικές εταιρείες με πτητικό έργο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, να τηρούν αυτούς τους κανόνες προς τους ταξιδιώτες.

Άρα αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τον υπάρχων κανονισμό 261/2004 της Ε.Ε. στο βρετανικό δίκαιο, τότε τα πράγματα θα συνεχίσουν όπως είναι και τώρα

 

Τι θα συμβεί με τα διαβατήρια

διαβατήρια brexit

Αν έχετε βρετανικό διαβατήριο, μετά τις 29 Μαρτίου 2019 θα λογίζεστε ως υπήκοος τρίτης χώρας και όχι ως πολίτης της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει πως για να ταξιδέψετε θα πρέπει το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον 3 μήνες μετά από την ημερομηνία αναχώρησης από τον προορισμό σας!

Ωστόσο για τους Βρετανούς ταξιδιώτες θα ισχύει το όριο των 6 μηνών για την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου τους.

 

Θα χρειάζονται βίζα οι Βρετανοί πολίτες για να επισκεφθούν την Ευρώπη και αντίστοιχα οι Ευρωπαίοι για να επισκεφθούν τη Βρετανία;

Το πιο λογικό είναι πως θα υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και της Βρετανίας έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαδικασίες για βίζα που θα μείωνε αρκετά τους ταξιδιώτες από το ένα κράτος στο άλλο.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Brexit και το τι μέλλει γενέσθαι με τα ταξίδια, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Αν έχετε βγάλει αεροπορικά εισιτήρια για Λονδίνο μετά τις 29 Μαρτίου, καλό θα είναι να έχετε εκδώσει και διαβατήριο ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως!