Μεταφορικό ισοδύναμο 2021 – Τι είναι – Πως θα το αποκτήσετε

μεταφορικό ισοδύναμο
Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που θεσπίστηκε από το Ελληνικό κράτος έτσι ώστε να μειώσει το κόστος μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων στα νησιά της χώρας.

Με το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμοι, εξισώνεται το κόστος μεταφοράς ανάμεσα στην ηπειρωτική και την νησιωτική Ελλάδα.

Το μεταφορικό ισοδύναμο έχει ισχύ τόσο από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά είτε ανάμεσα από νησί σε νησί.

Υπολογίζεται με βάση πόσο θα κόστιζε μια ίδια διαδρομή στην χερσαία Ελλάδα, για την ίδια απόσταση.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο καταβάλλεται με την με την μορφή χρηματικής ενίσχυσης και είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

 

Μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις

Το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου ισχύει και για τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα.

Για να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις από το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (A.NH.KO.), θα πρέπει να έχουν την έδρα τους σε κάποιο νησί και να είναι εγγεγραμμένες στο αντίστοιχο νησιωτικό επιμελητήριο.

Δικαιούχες επιχειρήσεις είναι όσες εμπίπτουν , βασή λογιστικών προτύπων, στις κατηγορίες πολύ μικρές, μικρή και μεσαίες.

 

Μεταφορικό ισοδύναμο στα αεροπλάνα

Από 20/05/2019 ισχύει το μεταφορικό ισοδύναμο και στα αεροπλάνα και τα αεροπορικά εισιτήρια.

Η αεροπορική εταιρεία Aegean συμμετέχει στο μέτρο στήριξης των νησιών μέσα από τα αεροπορικά εισιτήρια Olympic air όσο και του συνολικού δικτύου της Aegean εντός της χώρας όπου ισχύει το μεταφορικό ισοδύναμο.

Για να επωφεληθείτε από το μεταφορικό ισοδύναμο στα αεροπορικά εισιτήρια, αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 

Με τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη κάνετε κράτηση τα εισιτήρια που θέλετε (είτε αεροπορικά είτε ακτοπλοϊκά) και στο τέλος του μήνα σας πιστώνεται το αντιστάθμισμα από το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Υπενθυμίζουμε πως αυτό το ποσό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

 

Μεταφορικό ισοδύναμο Aegean

Για να επωφεληθείτε από το μεταφορικό ισοδύναμο και να ταξιδέψετε με την Aegean και την Olympic Air, αρκεί να έχετε εκδώσει τον προσωπικό Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη.

Έπειτα πηγαίνετε στην ιστοσελίδα της Aegeanair.com όπου και πραγματοποιείται online την κράτησή σας.

Στο πεδίο με τα προσωπικά σας στοιχεία, θα εισάγετε το ΜΑΝ στο αντίστοιχο πεδίο (δείτε την φωτογραφία).

μεταφορικο ισοδυναμο aegean

Αν έχετε κάνει σωστά όλα τα βήματα, στο τέλος του μήνα θα δείτε αυτόματα τα χρήματα να πιστώνονται στο λογαριασμό σας!

 

Πως υπολογίζεται το μεταφορικό ισοδύναμο

Στις διαδρομές πάνω από τη θάλασσα με αεροπλάνο, το μέγιστο ποσό που θα σας επιστραφεί (ΑΝΗΚΟ) είναι το max ποσό που θα λαμβάνατε αν ταξιδεύατε ακτοπλοϊκώς.

Για παράδειγμα αν ταξιδεύετε Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη με το αεροπλάνο, θα λάβετε το maximum ποσό που αντιστοιχεί στη διαδρομή με καράβι για το Καβάλα – Μυτιλήνη (κοντινότερο λιμάνι με προορισμό τη Μυτιλήνη)

Διευκρινίζεται ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ισχύει για διαδρομές άνω των 80 μιλίων ενώ λαμβάνεται ως τιμή, η οικονομικότερη κλάση εισιτηρίου με κλίνη.

Το μεταφορικό ισοδύναμο πιστώνει τη διαφορά του εισιτηρίου που αγοράσατε, με την τιμή που θα είχε η ίδια διαδρομή, στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Για να επωφεληθείτε του μεταφορικού ισοδύναμου, αρκεί να κάνετε εγγραφή στην ιστοσελίδα του μέτρου, για να λάβετε τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη και να τον χρησιμοποιείται στις κρατήσεις σας.