Έχει συμβεί σε αρκετούς από εμάς και μπορεί να συμβεί και σε εσάς: Θα κατεβείτε από μια πτήση, θα προχωρήσετε προς τον ιμάντα με τις βαλίτσες και θα περιμένετε για τη δική σας αποσκευή..Θα περιμένετε, θα περιμένετε,θα περιμένετε..Η αίθουσα αδειάζει και εσείς ακόμα εκεί, περιμένετε..

Τελικά τι απέγινε η αποσκευή σας; Χάθηκε; Θα έρθει με άλλη πτήση;

Οι χαμένες ή καθυστερημένες αποσκευές είναι από τα πιο απογοητευτικά σημεία ενός ταξιδιού – πράγματα που ο κάθε ταξιδιώτες θα ήθελε να αποφύγει.

Τα πράγματα όμως χρόνο με τον χρόνο γίνονται καλύτερα καθώς σύμφωνα με τις στατιστικές, ο αριθμός των χαμένων αποσκευών έχει μειωθεί κατά 50% από το 2007 έως και σήμερα. Αυτό όμως δεν αποτελεί καμία εγγύηση για τις αποσκευές σας. Η απώλεια των αποσκευών, εξακολουθεί να είναι ένα καθημερινό φαινόμενο για τις αεροπορικές εταιρείες.

Άλλοτε είναι φταίξιμο της αεροπορικής εταιρείας και άλλοτε του αεροδρομίου και των υπηρεσιών του. Εσάς όμως το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να έχετε άμεσα τη βαλίτσα σας!

Τι κάνετε σε περίπτωση που χάσετε τη βαλίτσα σας στο αεροπλάνο;

Κατ’αρχήν προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι – όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό.

Έπειτα, σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις δικαιούστε αποζημίωση τόσο για την καθυστέρηση της αποσκευής(εάν φτάσει καθυστερημένα) όσο φυσικά και για την απώλειά της. Έτσι, σύμφωνα με την Σύμβαση του Μόντρεαλ, έχετε δικαίωμα για αποζημίωση σε περισσότερα από 120 έθνη παγκοσμίως – τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Μετά την απώλεια ή την μη εύρεση της αποσκευής σας, θα πρέπει αμέσως να κατευθυνθείτε προς το γραφείο απολεσθέντων. Εκεί θα δηλώσετε την απώλεια της βαλίτσας σας και θα λάβετε ένα αντίγραφο της αίτησής σας. Από εκεί θα σας ενημερώσουν για τα περαιτέρω, αφού πρώτα αναζητήσουν την βαλίτσα σας μήπως και βρεθεί άμεσα(μπορεί να είναι στο αεροδρόμιο αναχώρησης ή μπορεί και να παρέπεσε πριν τον ιμάντα αποσκεύων)

Σε καμία περίπτωση μην φύγετε από το αεροδρόμιο χωρίς να καταθέσετε αίτηση για την απώλεια της βαλίτσας σας και να λάβετε ένα αντίγραφο.

Με την συμπλήρωση της αίτησης, η αεροπορική εταιρεία πρέπει να σας παρέχει χρήματα για μερικά βασικά πράγματα που θα είχατε στην αποσκευή σας, όπως ρούχα για τις πρώτες ημέρες, έξοδα κίνησης,κ.ο.κ. Επίσης, όταν συμπληρώνετε την αναφορά απώλειας στο γραφείο, μην ξεχάσετε να περιγράψετε όλα τα αντικείμενα που είχατε μαζί σας στη βαλίτσα – αυτό θα βοηθήσει στο μέλλον εάν, στο χειρότερο σενάριο , δεν βρεθεί η βαλίτσα, να λάβετε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική αποζημίωση.

Τι γίνετε εάν η βαλίτσα χαθεί εντελώς;

Κανονικά εάν η βαλίτσα σας δεν έχει χαθεί και έχει μείνει σε κάποιο αεροδρόμιο, θα είναι στα χέρια σας μέσα από την επόμενη διαθέσιμη πτήση. Αν όμως περάσουν 30 ημέρες δίχως να βρείτε τη βαλίτσα σας, τότε θα κηρυχθεί ως χαμένη. Εδώ είναι που θα σας βοηθήσει η λίστα με τα πράγματα που γράψατε πιο πριν.

Επικοινωνήστε άμεσα με την αεροπορική εταιρεία και ζητήστε αποζημίωση για τη βαλίτσα και τα πράγματα που είχατε μέσα. Να αναφέρετε με ακρίβεια το τι είχατε χωρίς να υπερβάλλετε καθώς έτσι έχετε τον κίνδυνο η εταιρεία να σας κόψει την αποζημίωση.

Η μέγιστη χρηματική αποζημίωση στην Ευρώπη που μπορείτε να λάβετε για χαμένες αποσκευές είναι 1.100€ ανά άτομο ενώ στην Αμερική είναι 3.400$.

 

Έχετε πέσει ποτέ θύμα απώλειας βαλίτσας; Πως το αντιμετωπίσατε; Περιμένουμε τις δικές σας εμπειρίες στο travelo.gr!