Όλα όσα κάνουν τη Λήμνο να ξεχωρίζει!
Η Λήμνος είναι ένα εξωπραγματικό νησί που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, μεταξύ της Λέσβου και της Θάσου. Χάρη στη μεγάλη του απόσταση από την Αθήνα, το νησί έχει γλιτώσει από τον μαζικό τουρισμό και είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Ελλάδας. Ακόμη και στην περίοδο αιχμής, οι μεγάλες αμμώδεις παραλίες του δεν είναι ασφυκτικά γεμάτες από κόσμο όπως γίνετε στα περισσότερα νησιά. Ένα νησί που αξίζει να επισκεφθείτε όλο το χρόνο, η Λήμνος είναι γνωστή ως πατρίδα των Αμαζόνων και του θεού Ήφαιστου.
Η Λήμνος έχει όμορφες αμμώδεις παραλίες διάσπαρτες κατά μήκος της ακτογραμμής της, λίμνες (συμπεριλαμβανομένης μιας αλμυρής λίμνης), την ορνιθοπανίδα και ένα ή δύο ελάφια που κατοικούν στη Μύρινα στο Κάστρο. Ένα νησί με μακρά αρχαία ιστορία μυθολογικών θεών, ηρώων και θρύλων, η Λήμνος έχει κάτι να προσφέρει σε όλες τις ηλικίες και είναι ιδανική για νέες οικογένειες και ανθρώπους που τους αρέσει να πηγαίνουν για εξερεύνηση.
Η Λήμνος είναι ένα μεγάλο νησί στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, που βρίσκεται ανάμεσα στη νήσο Σαμοθράκη στα βορειοανατολικά και τον Άγιο Ευστράτιο στα νοτιοδυτικά. Τόσο η Λέσβος όσο και η Θάσος βρίσκονται επίσης κοντά με τακτικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις (Θάσος μέσω Καβάλας). Λόγω της μεγάλης απόστασης από την Αθήνα, η Λήμνος έχει διατηρήσει τη γοητεία της και δεν έχει επηρεαστεί από τον μαζικό τουρισμό.
Ο πληθυσμός του νησιού είναι λίγο πάνω από 17.000 κατοίκους και είναι γνωστό για το άγριο ορεινό έδαφος και τα πολλά κρυστάλλινα νερά και τις αμμώδεις παραλίες που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την ακτογραμμή, με πάνω από 30 εύκολα προσβάσιμες αμμώδεις παραλίες και 4 από αυτές έχουν βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία.
Μυθολογία, ιστορία και αρχαιολογία
Η Λήμνος ήταν το νησί όπου ο Ήφαιστος είχε το εργαστήριο χαλκού του. Γι’ αυτό το λόγο κατασκευάστηκε στο νησί μια πόλη με το όνομα Ιφέστια προς τιμήν του. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Λήμνος ήταν το νησί του Ήφαιστου, του θεού της φωτιάς και των ηφαιστείων. Ένας μύθος λέει ότι προσγειώθηκε σε αυτό το νησί όταν η Ήρα και ο Δίας, οι γονείς του, τον πέταξαν από τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος έσπασε το πόδι του όταν έπεσε και προσγειώθηκε στο νησί. Οι κάτοικοι του νησιού τον φρόντισαν και σε αντάλλαγμα ο θεός τους δίδαξε την τέχνη του σιδηρουργού.
Ακόμη, ένας άλλος μύθος συνδέει την ιστορία της Λήμνου με τον Φιλοκτήτη, έναν αρχαίο ήρωα που εγκαταλείφθηκε στη Λήμνο στο δρόμο προς την Τροία. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο ναό του Καβείρου και στην αρχαία τοποθεσία της Πολιόχνης έφεραν στο φως πρώιμους οικισμούς από την εποχή του Χαλκού.
Η Πολιόχνη είναι ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης στο Αιγαίο: Βρίσκεται απέναντι από την Τροία στη Μίνωα Ασία, η Πολιόχνη ξεκίνησε ως ένα μικρό νεολιθικό χωριό κατά την 4η χιλιετία π.Χ. και είχε εξελιχθεί σε μια ακμάζουσα πόλη με δρόμους, πηγάδια και αποχετευτικά συστήματα. Τα σπίτια ήταν χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, συνδεδεμένα, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι είχαν μια στενά δεμένη κοινότητα. Η πόλη περιβαλλόταν από πέτρινο τείχος ύψους 5 μέτρων που είχε υποδοχές για τους τοξότες, οι οποίοι πιθανότατα ήταν γυναίκες Αμαζόνες. Εκεί μπορεί ακόμη να δει κανείς βραχογραφίες που απεικονίζουν μια γυναίκα τοξότισσα που φοράει ένα φόρεμα από δέρμα ζώου στο κεφάλι και κρατάει ένα τόξο. Οι ανασκαφές από την περιοχή δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Πολιόχνης ήταν εξαιρετικά εύποροι.
Σύμφωνα με το μύθο, η Λήμνος λέγεται ότι κατοικείτο και κυβερνιόταν από γυναίκες πολεμίστριες Αμαζόνες. Ο μύθος λέει ότι όταν ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες έκαναν μια στάση στη Λήμνο στο δρόμο τους προς την Κολχίδα για την αναζήτηση του Χρυσούμαλλου Δέρατος, έτυχαν θερμής υποδοχής από τις κυρίες και τη βασίλισσά τους Υψίπυλο (κόρη του βασιλιά Θόα) με την οποία απέκτησε 2 παιδιά.
Η Λήμνος μνημονεύεται επίσης ως το νησί όπου ο αχαϊκός στρατός εγκατέλειψε τον Φιλοκτήτη, ο οποίος είχε μια πληγή που δεν επουλωνόταν. Κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, η Λήμνος έστειλε πλοία με φορτία κρασιού για τους Αχαιούς, καθώς εκείνη την εποχή κυβερνούσε ο γιος του Ιάσονα, ο Εύηνος.
Τα χαρακτηριστικά σημεία του νησιού που το κάνουν να ξεχωρίζει!
# Ανακαλύψτε την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μύρινα
Εκτεταμένη ανάμεσα σε δύο κόλπους- η Μύρινα με περίπου 4500 κατοίκους, χωρίζεται σε δύο συνοικίες, τον Ρωμέικο Γιαλό, μια διατηρητέα περιοχή με διάφορα νεοκλασικά κτίρια, μπαρ και εστιατόρια, και τον ΤούρκκικοΓιαλό, με μια μικρή μαρίνα γεμάτη γραφικές ψαροταβέρνες. Ανάμεσα στους δύο κόλπους βρίσκεται ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο που αξίζει να επισκεφθείτε.
Η Μύρινα γοητεύει τους επισκέπτες με το ενετικό κάστρο, τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα οθωμανικά κτίρια και τα στενά δρομάκια, όλα σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το τέλειο λιμάνι της Μύρινας. Κατά μήκος της προκυμαίας θα βρείτε άφθονα εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες. Ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια της Μύρινας και στον κεντρικό εμπορικό περίβολο της αγοράς μπορείτε να βρείτε πολλά καταστήματα και καφετέριες, τοπικά προϊόντα όπως κεραμικά και χειροτεχνήματα, ζυμαρικά και προϊόντα από σιτάρι και βραβευμένο μέλι και κρασί.
# Εξερευνήστε το βυζαντινό κάστρο της Μύρινας
Τοποθετημένο στην ψηλότερη κορυφή της Λήμνου, το Κάστρο της Μύρινας παραγγέλθηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κομνηνό. Η τότε εισβολείς, οι Βενετοί, συνέχισαν την κατασκευή του τον 13ο αιώνα. Το να φτάσετε μέχρι την κορυφή μπορεί να είναι λίγο κουραστικό, αλλά σίγουρα θα ανταμειφθείτε από τη φανταστική θέα στη θάλασσα. Μέσα στο κάστρο, μπορείτε να δείτε τα ερείπια ενός τουρκικού τζαμιού και αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε και ελαφάκια! Όταν τελειώσετε την εξερεύνηση του κάστρου, κατευθυνθείτε προς τη γραφική Νεφέλη για ένα δροσιστικό διάλειμμα.
# Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Κακαβιώτισσας
Το εκκλησάκι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας θα σας κόψει αναμφισβήτητα την ανάσα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Θάνος και είναι φωλιασμένο μέσα σε ένα βράχο στην κορυφή του βουνού Κάκαβος. Ιδρύθηκε το 1416 και χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για μοναχούς και ερημίτες. Για να φτάσετε μέχρι εκεί θα χρειαστεί να περπατήσετε 20 λεπτά σε χωματόδρομο και θα απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα και στην ορεινή πλευρά του νησιού. Μια καλή ιδέα να είναι να το επισκεφθείτε αργά το απόγευμα για να απολαύσετε το πλημμυρισμένο από φυσικό φως εκκλησάκι.
# Κατασκήνωση στην παραλία Κέρος
Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε κατάλυμα στη Λήμνο, αλλά αν θέλετε να αλλάξετε τις συνήθειες σας και να δοκιμάσετε το glamping, τότε η καλύτερη επιλογή σας είναι η παραλία Κέρος. Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, ιδανική για θαλάσσια σπορ, διαθέτειένα κέντρο kitesurfing και surfing, όπου διατίθενται προς ενοικίαση πολυτελείς σκηνές σαφάρι και μπανγκαλόου. Κοιμηθείτε κοντά στη φύση χωρίς να θυσιάσετε την άνεση και ξυπνήστε με την καλύτερη ανατολή του ηλίου που μπορείτε να βρείτε στο νησί.
# Περάστε δραστήριες διακοπές
Μπορεί να μην είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός, αλλά η Λήμνος σίγουρα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους πιο δημοφιλείς γείτονές της. Ιδανική για wind, kitesurfing και surfing, η Λήμνος έχει ανέμους καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα μαθήματα γίνονται στην Κέρο, αλλά και στις παραλίες Γομάτι και Ζεματάς, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αν θέλατε ποτέ να δοκιμάσετε, τώρα είναι η ευκαιρία σας.
# Επισκεφθείτε έναν από τους αρχαιολογικούς χώρους της Λήμνου
Βρίσκεται κοντά στο Κοντοπούλι, η αρχαία τοποθεσία Ιφέστια (ή Ηφαιστία) βρίσκεται στα βόρεια της Λήμνου και ιδρύθηκε από τους Πελασγούς. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού κατά την αρχαιότητα, αποτελούσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο μέχρι τον πρώιμο χριστιανισμό. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ένα νεκροταφείο, αρχαία λουτρά, ένα ελληνιστικό θέατρο και τα απομεινάρια ενός παλατιού. Μπορούν να δουν τα ερείπια ενός ιερού αφιερωμένου στη Μεγάλη Θεά, αποδεικνύοντας τη θρησκευτική σημασία του τόπου.
# Περάστε από το Αρχαιολογικό Μουσείο
Η Μύρινα φιλοξενεί ένα ωραίο νεοκλασικό αρχοντικό που στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο, στον Ρωμέικο Γιαλό. Εδώ, θα μάθετε την ιστορία του νησιού, από την εποχή του χαλκού (νεολιθική περίοδος) έως τους μεσαιωνικούς χρόνους. Οι συλλογές περιλαμβάνουν ευρήματα από τις σημαντικότερες τοποθεσίες του νησιού: Πολιόχνη, Καβείροι, Ίμβρος και Ηφαιστία, όπως αρχαίοι κρατήρες, αγαλματίδια σειρήνων, καθώς και αρχεία από την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923.
# Οι καταπληκτικές παραλίες της Λήμνου
Οι παραλίες της Λήμνου είναι υπέροχες και παρθένες. Υπάρχουν πολυάριθμες αμμώδεις, μη πολυσύχναστες παραλίες, οι οποίες είναι από τις καλύτερες στο Αιγαίο, απλωμένες σε όλο το νησί και όλες έχουν κρυστάλλινα νερά και μαλακή άμμο. Οι πιο δημοφιλείς και οργανωμένες παραλίες της Λήμνου βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού. Υπάρχουν πολλά beach bars, με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Οι παραλίες στα ανατολικά της Λήμνου, είναι πιο απομονωμένες, αλλά παρέχουν τα καλύτερα σημεία για windsurfing και kitesurfing!
Αγαπημένες παραλίες είναι οι Πλατύ, Θάνος, Εβγάτης (Νεβγάτης) και Άγιος Ιωάννης και όλες έχουν βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. Η Ελλάδα έχει 486 παραλίες με Γαλάζια Σημαία, οπότε το να έχεις 4 από αυτές στη Λήμνο, μεταξύ άλλων, σου λέει ότι είναι ο τέλειος παραλιακός προορισμός. Φιλική προς τις οικογένειες με μαλακή άμμο, ήρεμα νερά και χαλαρή ατμόσφαιρα.
Όλες οι οργανωμένες παραλίες διαθέτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες… και είναι δωρεάν! Βρίσκονται σε απόσταση 5 έως 20 λεπτών οδήγησης από τη Μύρινα με το Πλατύ να είναι η πιο κοντινή στην πρωτεύουσα και να απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα.
Άλλες δημοφιλείς παραλίες είναι το Μικρό Φαναράκικαι το Μεγάλο Φαναράκι (Μούδρος, νότια του νησιού), ο Άγιος Ιωάννης (Κάσπακας), ο Ρωμέικος Γιαλός (Μύρινα) και η Ρίχα Νερά (Μύρινα). Επιχειρώντας βόρεια του νησιού μπορείτε να επισκεφθείτε τις παραλίες στην Παναγία, τον Κότσινα, το Ατσίκι και την παραλία Γομάτι.
# Το χωριό Πλατύ
Μια δημοφιλής παραθαλάσσια πόλη η παραλία και το χωριό Πλατύ (Πλάτη), ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Λήμνου. Βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από τη Μύρινα, στις πλαγιές του λόφου, γύρω από την όμορφη παραλία που φημίζεται για τις διάφορες δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ. Με μαλακή άμμο και κρυστάλλινα ρηχά νερά η παραλία είναι πολύ φιλική προς τα παιδιά. Το χωριό προσφέρει κάποιες επιλογές για φαγητό κατά μήκος της προκυμαίας καθώς και στο χωριό (παλιά πόλη) με μια ωραία ποικιλία από νόστιμα γεύματα. Δοκιμάστε τις ταβέρνες στο κέντρο του χωριού και δεν θα χάσετε.
Μέσα στο χωριό υπάρχει ένα μικρό σούπερ μάρκετ που διαθέτει σχεδόν όλα όσα χρειάζεστε. Εκτός από τις δύο ταβέρνες στο κέντρο η παλιά πόλη έχει και μερικά καφέ για να διαλέξετε.
# Λημνιώτικα κρασιά
Οι τοπικές ποικιλίες κρασιού στο νησί αποτελούνται από δύο κύριες, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό ή Καλαμπάκι. Στη Λήμνο καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες, όπως η Μανδηλαριά, το Φωκιανό και το Ασύρτικο, γνωστό στους περισσότερους γιατί είναι το σταφύλι της Σαντορίνης και σήμερα έχει ζήτηση σε όλο τον κόσμο.
Κυρίαρχη ποικιλία στην αγορά της Λήμνου είναι το Μοσχάτο Αλεξανδρείας που εισήχθη στις αρχές του 20ου αιώνα από την Αίγυπτο. Το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας αντικατέστησε σταδιακά την τοπική κόκκινη ποικιλία, το Λημνιό, που ήταν η κύρια ποικιλία που καλλιεργούνταν στο νησί. Δόθηκε καθεστώς ΠΟΠ στη Λήμνο και στο Μοσχάτο Λήμνου. Το ανοιχτόχρυσο κρασί είναι ένα όμορφο επιδόρπιο κρασί που ταιριάζει είτε με γλυκά είτε με τυριά. Αρώματα και γεύσεις ροδάκινου, βερίκοκου και λουλουδένιες νότες. Παράγονται επίσης ορισμένοι αφρώδεις οίνοι, ημίξηροι ή ημίγλυκοι και οι δύο παράγονται από τα σταφύλια Μοσχάτο.
Ο Μοσχάτος Λήμνος είναι ένα τοπικό γλυκό επιδόρπιο λικέρ. Επισκεφθείτε τα Lemnos Wines, που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο Κέντρου, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μύρινα και διαθέτουν πολλές ποικιλίες κρασιών, μπύρες και χυμούς και τοπικά αναψυκτικά Λήμνου.
Το Λημνιό είναι ένα κρασί που υπάρχει από την αρχαιότητα και υποτίθεται ότι είναι η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία κρασιού, έχει αναφερθεί από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς ( Όμηρος, Ησιόδου και Πολυδεύκης) ότι ήταν το αγαπημένο κρασί του Αριστοτέλη «Λημνιακό Αμπέλι». Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου το κρασί αυτό ήταν η αγαπημένη σταγόνα των Αχαιών και στάλθηκε στην Τροία. Το Λημνιό, ένα κόκκινο σταφύλι που οι ντόπιοι το αποκαλούν Καλαμπάκι, δίνει αρωματικά κόκκινα κρασιά, με την καλλιέργειά του να έχει περάσει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Η καλλιέργεια του Λημνιού είχε μειωθεί στο νησί μόλις το Μοσχάτο Αλεξανδρείας εισήχθη στη Λήμνο. Ωστόσο, τα τελευταία 30 περίπου χρόνια μια αναβίωση αυτής της αρχαίας ποικιλίας γίνεται και πάλι δημοφιλής.
# Εξερευνήστε το μοναδικό οικοσύστημα του νησιού
Η Λήμνος διαθέτει μοναδικά οικοσυστήματα, με άγρια τοπία, καταρράκτες θαλάσσιες σπηλιές και εντυπωσιακές παραλίες. Όμως, στη μέση του νησιού, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν έκπληκτοι ότι το νησί φιλοξενεί μια αμμώδη έρημο, κοντά στον Κατάλακκο. Δημιουργήθηκε από τη φυσική διάβρωση, οι Παχιές Αμμουδιές, όπως ονομάζεται η περιοχή, φιλοξενεί βλάστηση φιλική προς την άμμο και είναι καλύτερο να την επισκεφθείτε αργά το απόγευμα, για να αποφύγετε τις έντονες ακτίνες του ήλιου.
Ένα άλλο υπέροχο φυσικό θαύμα του νησιού είναι οι βραχώδεις σχηματισμοί στο Φαλακρό, στο βόρειο τμήμα του νησιού, κοντά στο χωριό Προπούλι. Δημιουργήθηκαν από κρυσταλλική λάβα πριν από εκατομμύρια χρόνια, αυτοί οι μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί έρχονται σε αντίθεση με τα γαλαζοπράσινα νερά του Ακρωτηρίου, καθιστώντας το θέαμα εντυπωσιακό. Ετοιμάστε τη φωτογραφική σας μηχανή και θαυμάστε την κίτρινη παγωμένη λάβα που σχηματίζει εντυπωσιακά σχήματα κατά μήκος της ακτογραμμής.
Στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο ακρωτήριο Φαλακρό ή «Φαλακρό», ένα όμορφο γεωγραφικό φαινόμενο αποκαλύπτει όμορφους και ενδιαφέροντες σχηματισμούς βράχων από εκατομμύρια χρόνια πριν. Καυτή ηφαιστειακή λάβα πλημμύρισε από τα βάθη της γης και πάγωσε σε κρύσταλλο μόλις ήρθε σε επαφή με τα νερά της θάλασσας. Αξίζει μια επίσκεψη που προσελκύει πολλούς αρχάριους φωτογράφους, απαθανατίζοντας αυτούς τους εκπληκτικούς απολιθωμένους βράχους.
# Οι αμμοθίνες
Η έρημος της Λήμνου είναι γνωστή από τους ντόπιους ως «Παχιές αμμουδιές» (παχιά άμμος). Οι αμμόλοφοι βρίσκονται 3 χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Κατάλακκος, κοντά στην παραλία Γομάτι. Ιδανικό για μια πρωινή επίσκεψη στους αμμόλοφους πριν αρχίσει η μεσημεριανή ζέστη και στη συνέχεια απολαύστε μια δροσερή βουτιά στην παραλία Γομάτι. Εκεί υπάρχουν επίσης εγκαταστάσεις για να απολαύσετε έναν καφέ ή ένα γεύμα στην ταβέρνα Φλομάρι.
# Οι λίμνες
Η Λήμνος έχει 2 λίμνες… Λίμνη Αλυκή (αλμυρή λίμνη) και λίμνη Χορταρόλιμνη. Και οι δύο ξηραίνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού / άνοιξη με τη λίμνη Χορταρόλιμνη να αποτελεί καταφύγιο για τα φλαμίνγκο και άλλα πουλιά κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν το νερό συλλαμβάνεται, μετατρέποντας την περιοχή σε ένα μικρό καταφύγιο άγριας ζωής και φύσης.
Μπορεί να συναντήσετε ένα ή δύο ελάφια κατά την επίσκεψή σας στο ερειπωμένο βυζαντινό φρούριο. Αλλά από πού προήλθε αυτό το ελάφι και είναι ενδημικό στη Λήμνο; Λοιπόν, το 1968 ο δήμαρχος της Ρόδου δώρισε 2 θηλυκά και 1 αρσενικό ελάφι στο δήμαρχο της Λήμνου. Ο σκοπός της εισαγωγής των ελαφιών ήταν να δώσει μια αίσθηση αρχοντιάς στην πόλη, ωστόσο τα ελάφια σύντομα έγιναν τουριστική ατραξιόν. Τώρα υπάρχουν πολλά ελάφια που κατοικούν γύρω από τη χερσόνησο της Μύρινας μέσα και γύρω από τα τείχη του Κάστρου.
# Ιστορικά στοιχεία από τη μάχη της Καλλιπόλης και τη συμβολή της Λήμνου λόγω της θέσης της
Περισσότεροι από 50.000 Αυστραλοί στρατιώτες έλαβαν μέρος στην εκστρατεία της Καλλίπολης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εκστρατεία της Καλλίπολης ήταν η πρώτη μεγάλη εκστρατεία των αυστραλιανών δυνάμεων (και του ευρύτερου Σώματος Anzac) στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τους 50.000 που πήγαν να πολεμήσουν, περισσότεροι από 8.700 σκοτώθηκαν και περίπου 19.000 τραυματίστηκαν.
Γιατί αυτό το νησί; Λοιπόν, η Λήμνος απείχε 80 χιλιόμετρα από τη χερσόνησο της Καλλίπολης και επιλέχθηκε επειδή διαθέτει ένα από τα καλύτερα φυσικά βαθιά λιμάνια στο Αιγαίο. Ωστόσο, η Λήμνος δεν έχει αναγνωριστεί ευρέως για τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε το κοντινό νησί στην εκστρατεία της Καλλίπολης. Οι προσπάθειες των τελευταίων ετών για τη βελτίωση και την προβολή της σημασίας της Λήμνου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ευπρόσδεκτες τόσο από την Αυστραλία όσο και από τους κατοίκους του νησιού.
Εκεί βρίσκονται δύο σημαντικοί αλλά υποαναγνωρισμένοι τάφοι πολέμου της Κοινοπολιτείας, με 148 Αυστραλιανούς και 76 Νεοζηλανδικούς τάφους, το Στρατιωτικό Νεκροταφείο Πορτιανού (παραπάνω φωτογραφία) και το Δυτικό Νεκροταφείο Μούδρου.
Βασικά στοιχεία: επιχείρηση
Το νησί ήταν το κύριο σημείο συγκέντρωσης, ανάχωσης και ανεφοδιασμού για την απόβαση της Καλλίπολης. Οι αποβάσεις στην Καλλίπολη εξασκήθηκαν στο νησί της Λήμνου. Το λιμάνι του νησιού ήταν σημαντικός σταθμός για τις ναυτικές επιχειρήσεις που περιλάμβαναν επίσης μια υποβρύχια εκστρατεία. Ήταν η τοποθεσία των σημαντικότερων νοσηλευτικών σταθμών για την εκστρατεία της Καλλίπολης, ήταν η πρώτη υπερπόντια ανάπτυξη των αυστραλιανών νοσηλευτικών μονάδων. Η ανακωχή μεταξύ των συμμάχων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπογράφηκε επί του HMS Αγαμέμνων στο λιμάνι του Μούδρου στη Λήμνο το 1918.
Μετακίνηση από και προς τη Λήμνο
Αεροπορικώς
Η Λήμνος διαθέτει αεροδρόμιο με αρκετές πτήσεις την ημέρα από και προς την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λέσβο και την Ικαρία. Κάντε μια γρήγορη αναζήτησή στο travelo.gr και βρείτε όλα τα διαθέσιμα αεροπορικά εισιτήρια για τη Λήμνο! Κλείστε τα εύκολα και γρήγορα και φύγατε για διακοπές!
Ακτοπλοϊκώς
Υπάρχουν πλοία τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας που αναχωρούν από τον Πειραιά και το Λαύριο, δύο από τα κύρια λιμάνια της Αθήνας. Η Λήμνος έχει επίσης ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τη Λέσβο, τη Χίο, την Ικαρία, τους Φούρνους, τη Σάμο, την Πάτμο, την Καβάλα και τον Άγιο Ευστράτιο. Αυτές οι συνδέσεις με τα νησιά γίνονται συνήθως με ένα έως 3 πλοία την εβδομάδα.
Μπορείτε να βρείτε τα δρομολόγια των πλοίων και να κλείσετε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια στο travelo.gr Αν και η Λήμνος είναι υπεραρκετή για να γεμίσετε το χρόνο σας χωρίς να έχετε την ανάγκη να επισκεφθείτε κάποιο άλλο νησί, μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα νησιά, με ευκολότερο τη Λέσβο, επειδή είναι το πιο κοντινό.
Η Λήμνος είναι ένα υπέροχο νησί που συνδυάζει τόσο πολλά να δείτε και να κάνετε! Από τις υπέροχες παραλίες, το κάστρο την Μύρινας, τις αμμοθίνες, τις λίμνες και τα ελάφια της το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσετε όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές!
- Στοκχόλμη: Ανακαλύψτε τις καλύτερες περιοχές για διαμονή στην πόλη των 14 νησιών - 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Η Βέρνη που θα λατρέψετε: Οι καλύτερες περιοχές διαμονής και ξενοδοχεία - 20 Σεπτεμβρίου, 2024
- Οι 5 καλύτερες περιοχές για διαμονή στην Κοπεγχάγη: Από ιστορική γοητεία μέχρι μοντέρνα ατμόσφαιρα - 19 Σεπτεμβρίου, 2024