Παραλίες της Αττικής – Κοντικές παραλίες στην Αθήνα – Καθαρές παραλίες

Γεωγραφικά, ιστορικά και νομοτελειακά, η Αττική και η Αθήνα συνδέονται με τη θάλασσα.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχουν πάρα πολλές παραλίες στις οποίες μπορούν να καταφύγουν και ν’ απολαύσουν οι Αθηναίοι κι οι τουρίστες το μπάνιο τους κατά τους θερινούς μήνες.

Οι παραλίες αυτές στην πλειοψηφία τους έχουν αμμουδιά, ενώ άλλες βότσαλα. Τα νερά είναι καθαρά και πολλές περιοχές έχουν πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι οργανωμένες παραλίες είναι λίγες σε σχέση με τις ελεύθερες και οι πρώτες φημίζονται για τις υπηρεσίες τους, ενώ οι δεύτερες για την γραφικότητα τους.

Οι ήσυχες παραλίες προτιμώνται συνήθως από οικογένειες και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, χωρίς να υπάρχει βέβαια κάποιος κανόνας.

Οι κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα για να δροσιστείτε είναι αρκετοί και σίγουρα καλύπτουν όλα τα γούστα!

 

Παραλίες της Αττικής

ακτη βουλιαγμενης

Φώτο: http://vouliagmeni-akti.gr

Ακτή Βουλιαγμένης: Βρίσκεται περίπου 15 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας. Είναι μια όμορφη, οργανωμένη παραλία.

Διαθέτει μπαρ, εστιατόριο, καφετέριες, εγκαταστάσεις για σπορ. Επιπλέον, είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινησιακά προβλήματα. Μπορεί να πάει κανείς με τα λεωφορεία 114, 116, 340, Ε22.

 

Λίμνη Βουλιαγμένης: Η λίμνη της Βουλιαγμένης είναι μια καλή εναλλακτική πρόταση για καλοκαιρινό μπάνιο.

Απέχει περίπου 12 χλμ. από το κέντρο και είναι μια πολύ ωραία τοποθεσία. Τα νερά είναι συνήθως ζεστά.

Είναι εξοπλισμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ακόμη, διαθέτει καφετέρια, αλλά και μονάδα υδροθεραπείας.

Οι γραμμές των λεωφορείων που εξυπηρετούν την περιοχή είναι 114,116, Γ1, Ε22.

 

Παραλία Αγίας Μαρίνας (Πόρτο Ράφτη): Βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη, 30 χλμ. από την Αθήνα. Πηγαίνει κανείς με το κτελ από το Πεδίο του Άρεως.

Αξίζει τη διαδρομή γιατί είναι ιδιαίτερα γραφική πλαζ με αμμουδιά. Δεν είναι οργανωμένη, όμως στην περιοχή υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες για φαγητό.

 

Παραλία Αγίου Κοσμά: Πρόκειται για μια πολύ γνωστή παραλία με αμμουδιά, που βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο.

Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες κι άλλες υπηρεσίες.  Οι επισκέπτες εξυπηρετούνται στις μετακινήσεις τους με το τραμ.

 

Παραλία Αγίου Νικολάου Αρτέμιδος: Στην περιοχή της Λούτσας, περίπου 32 χλμ. από το κέντρο βρίσκεται η όμορφη παραλία του Αγ. Νικολάου.

Δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη, αλλά υπάρχει μπαρ και οι επισκέπτες μπορούν να ενοικιάσουν ιστιοσανίδες. Στην παραλία μπορεί να πάει κανείς με αυτοκίνητο.

 

Παραλία Αγίων Αποστόλων (Ωρωπός)

παραλία ωρωπού

Βρίσκεται στον Ωρωπό. Είναι παραλία με βότσαλα και έχει καθαρά νερά. Είναι οργανωμένη. Προσεγγίζεται με το κτελ.

 

Παραλία Αλίμου: Αποτελεί την κοντινότερη παραλία (8 χλμ.) στο κέντρο της πρωτεύουσας. Βρίσκεται κατά μήκος του παραλιακού δρόμου και είναι οργανωμένη.

Οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν τις καθημερινές, ενώ το Σαββατοκύριακο στοιχίζουν περίπου 7€. Λόγω της μικρής απόστασης συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Μπορεί να την επισκεφτεί κάποιος με το τραμ.

 

Παραλία Ανάβυσσος

παραλία ανάβυσσος

Η παραλία στην Ανάβυσσο, μπροστά από το ξενοδοχείο Eden είναι ιδιαίτερα οργανωμένη και προσφέρονται πολλές υπηρεσίες.

Υπάρχει παιδική χαρά, αίθουσα ψυχαγωγίας, γήπεδο beach volley και French ball, αποδυτήρια.

Επίσης, θεωρείται παράδεισος για τους σέρφερς. Απέχει περίπου 47 χλμ. και μπορεί να την προσεγγίσει κανείς με αυτοκίνητο ή με το κτελ.

 

Παραλία Αστέρα Βουλιαγμένης

παραλία αστέρας βουλιαγμένης

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες, αλλά και από τις πιο αγαπημένες παραλίες της Αττικής.

Είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρίσκεται 20 χλμ. περίπου από την Αθήνα και είναι οργανωμένη.

Υπάρχει δυνατότητα για σπορ, όπως θαλάσσιο σκι, τζετ-σκι, ιστιοπλοΐα και windsurfing. Ακόμη, διαθέτει πρατήριο τύπου και σταθμό πρώτων βοηθειών. Θεωρείται από τις ακριβότερες παραλίες.

Οι γραμμές λεωφορείων που εξυπηρετούν την περιοχή είναι 114, 116, 340, Ε22.

 

Παραλία Αστέρια Γλυφάδας: Στην περιοχή της Γλυφάδας, 20 χλμ. περίπου νότια της Αθήνας και πολύ κοντά στο κέντρο της Γλυφάδας, βρίσκεται παραλία με αμμουδιά. Είναι οργανωμένη και πολύ δημοφιλής.

Διαθέτει θαλάσσιο πάρκο, γήπεδο volley και ποδοσφαίρου και volley στο νερό. Η στάθμευση είναι δωρεάν. Μπορεί να την επισκεφτεί κανείς και με τα λεωφορεία Ε22, 114, 116, 147, Ε1, Ε2, Α1, Α2.

 

Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη): Βρίσκεται στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη, περίπου 30 χλμ. από την Αθήνα. Είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Έχει γήπεδο μπάσκετ, μπαρ.

Στην περιοχή υπάρχουν εστιατόρια, ταβέρνες και φαστ φούντ. Μπορεί να πάει κανείς με το κτελ, που έχει αφετηρία στο Πεδίο του Άρεως.

 

Παραλία Βάρκιζας: Στην περιοχή της Βάρκιζας, περίπου 25 χλμ. νότια έξω από την Αθήνα, υπάρχει οργανωμένη παραλία με αμμουδιά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει πιστοποίηση καθαρότητας της θάλασσας με τη γαλάζια σημαία.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν μίνι ποδόσφαιρο και τα παιδιά να περάσουν χρόνο στην παιδική χαρά.

Επίσης, υπάρχουν μπαρ, εστιατόριο, αλλά και σταθμός πρώτων βοηθειών και ναυαγοσωστική μονάδα. Μπορεί να πάει κανείς με τα λεωφορεία 115, 116, 125, 340, 171.

 

Παραλία Ερωτοσπηλιά (Πόρτο Ράφτη)

ερωτόσπηλια

Βρίσκεται στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη, περίπου 30 χλμ. από την Αθήνα. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο με αμμουδιά, με βράχια και σπηλιές. Δεν είναι οργανωμένη παραλία, υπάρχει όμως σνακ μπαρ.

Συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο το Σαββατοκύριακο. Μπορεί να την επισκεφτεί κανείς με το ΚΤΕΛ.

 

Παραλία Ζούμπερι (Νέα Μάκρη): Βρίσκεται στη Ν. Μάκρη κι απέχει περίπου 35 χλμ. από την Αθήνα. Η παραλία είναι πολύ δημοφιλής.

Υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου και beach-volley, αλλά και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, όπως καταδύσεις. Για φαγητό προσφέρονται οι ψαροταβέρνες εκεί κοντά. Την περιοχή εξυπηρετούν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ.

 

Παραλία Κακιά Θάλασσα (Κερατέα): Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, αποδυτήρια, ντουζιέρες. Διαθέτει εστιατόριο και εκεί κοντά υπάρχουν και άλλες ταβέρνες. Την επισκέπτεται κανείς με το ΚΤΕΛ.

 

Παραλία Κάλαμου: Πρόκειται για μια σχετικά ήσυχη παραλία, που δεν συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Η θάλασσα είναι καθαρή και υπάρχει αμμουδιά.

Η παραλία είναι ελεύθερη, ενώ στην περιοχή υπάρχουν αρκετά εστιατόρια και ταβέρνες για φαγητό. Μπορεί να πάει κανείς με το κτελ ή το αυτοκίνητο του.

 

Παραλία Λαγονήσι

grand resort λαγονήσι

Απέχει περίπου 35 χλμ. από το κέντρο και έχει πάρει την πιστοποίηση της γαλάζιας σημαίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δημόσιο κομμάτι της παραλίας στο Λαγονήσι είναι μέρος του Grand Resort Lagonissi Hotel. Η παραλία έχει αμμουδιά κι είναι οργανωμένη.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι πολλές και γι’ αυτό είναι πολύ ακριβή παραλία. Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από άτομα με κινησιακά προβλήματα.

Η στάθμευση χρεώνεται, όμως είναι προτιμότερο να πάει κανείς μ’ αυτοκίνητο. Δρομολόγια εκτελεί και το κτελ.

 

Παραλία Λεγραινών: Βρίσκεται κοντά στο Σούνιο κι απέχει περίπου 60 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Είναι πολύ δημοφιλής τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχει αμμουδιά και δεν είναι οργανωμένη. Κοντά υπάρχουν ταβέρνες για φαγητό.

Την περιοχή εξυπηρετεί το ΚΤΕΛ.

 

Παραλία Μαρίκες, (Ραφήνα): Πρόκειται για παραλία με αμμουδιά στην περιοχή της Ραφήνας. Απέχει περίπου 32 χλμ. από το κέντρο.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι λίγες. Υπάρχει μπαρ και γήπεδο volley. Την περιοχή εξυπηρετεί το κτελ από το σταθμό της Εθνικής Άμυνας.

 

Παραλία Νέα Παλάτια (Ωρωπός):Βρίσκεται στον Ωρωπό. Πρόκειται για παραλία οργανωμένη. Έχει βότσαλα κι όχι αμμουδιά.

Μπορεί να πάει κανείς με το ΚΤΕΛ.

 

Παραλία Νέας Μάκρης: Πρόκειται για οργανωμένη πλαζ με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντουζιέρες κι εξέδρες κολυμβητών. Δρομολόγια πραγματοποιεί το κτελ από το Πεδίο του Άρεως.

 

Παραλία Σέσι (Μαραθώνας): Είναι πλαζ με αμμουδιά στο Μαραθώνα. Δεν είναι οργανωμένη. Συγκεντρώνει αρκετό κόσμο τα σαβ/κα. Αν δεν διαθέτει κάποιος αυτοκίνητο, εξυπηρετεί το κτελ.

 

Παραλία Ψάθα

παραλία ψάθα

Πρόκειται για παραλία στην περιοχή πριν το Πόρτο Γερμενός. Έχει μήκος περίπου 2 χλμ. κι απέχει περίπου 66 χλμ. από την Αθήνα. Δεν είναι οργανωμένη πλαζ. Μπορεί να πάει κάποιος με το κτελ.

 

Παραλίες Βούλας Α΄και Β΄: Βρίσκονται περίπου 17 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Θεωρούνται από τις πιο δημοφιλείς παραλίες και λόγω απόστασης και λόγω ομορφιάς.

Διαθέτουν μεγάλες αμμουδιές και είναι οργανωμένες. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρονται είναι η δυνατότητα του επισκέπτη να κάνει θαλάσσια σπορ.

Υπάρχουν μπαρ, εστιατόριο, αποδυτήρια, γήπεδα beach volley και ποδοσφαίρου και νεροτσουλήθρες. Ειδικότερα, η ακτή Α΄ έχει πάρει τη γαλάζια σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την περιοχή εξυπηρετούν οι γραμμές των λεωφορείων Α1, Ε1, Ε1Θ, Ε2Θ, 114, 115, 116, 138, 149, 162, 163.

 

Παραλίες στο Καβούρι: Στο Καβούρι, περίπου 10 χλμ. από το κέντρο, υπάρχουν γραφικοί κόλποι με αμμουδιές για μπάνιο. Οι παραλίες αυτές είναι ελεύθερες και συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο.

Επίσης, υπάρχουν πολλές καφετέριες, αναψυκτήρια, μεζεδοπωλεία. Την περιοχή εξυπηρετούν οι γραμμές των λεωφορείων  Ε1Θ, Ε2Θ, 114, 115, 116, 138, 149, 340.

 

Παραλίες στο Πόρτο Γερμενό: Το Πόρτο Γερμενό απέχει περίπου 60 λεπτά από την Αθήνα. Οι παραλίες είναι καθαρές με μεγάλες αμμουδιές και βότσαλα.

Συγκεντρώνουν πολύ κόσμο παρά τις μακρινές αποστάσεις.

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Για φαγητό οι επισκέπτες μπορούν να καταφύγουν στις γειτονικές ψαροταβέρνες. Η περιοχή εξυπηρετείται από το κτελ, όμως είναι προτιμότερο να πάει κανείς με αυτοκίνητο.

 

Παραλίες Σχοινιάς – Καράβι (Μαραθώνας): Στην περιοχή του Μαραθώνα βρίσκονται η παραλία του Σχοινιά κι η παραλία Καράβι.

Είναι απ’ τους πιο αγαπημένους προορισμούς για μπάνιο στην Αττική. Βρίσκονται 43 περίπου χλμ. βόρεια της Αθήνας και είναι οργανωμένες με ομπρέλες, ξαπλώστρες, μπαρ, εστιατόριο και άλλες υπηρεσίες. 

Ενδείκνυνται για θαλάσσια σπορ. Υπάρχουν και γήπεδα ποδοσφαίρου και beach volley. Κάποιες μέρες υπάρχει δυνατότητα για bungee jumping. Δρομολόγια στην περιοχή εκτελεί το κτελ.

 

Γενικές Πληροφορίες:

Αν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο ή αν έχετε σκοπό να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο για να κάνετε μπάνιο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια περισσότερο απομακρυσμένη παραλία.

Αν επιθυμείτε ν’ απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια ήσυχη παραλία, μην προτιμήσετε όσες είναι πολύ κοντά στην Αθήνα.

Οι Έλληνες δεν επισκέπτονται τις παραλίες νωρίς το πρωί. Οι ώρες αιχμής είναι από το μεσημέρι και μετά. Αν θέλετε ν’ αποφύγετε την κίνηση και την πολυκοσμία, ξεκινήστε για την παραλία νωρίς το πρωί.

Προτιμήστε τις καθημερινές. Οι περισσότεροι πηγαίνουν στην παραλία το σαββατοκύριακο.

Σ’ όποιο μέρος επιλέξετε να πάτε, υπολογίστε στο χρόνο που θα κάνετε την απόσταση, την ώρα αναχώρησης και την κίνηση στους δρόμους.

Στις οργανωμένες παραλίες χρεώνουν αρκετά τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Η είσοδος κυμαίνεται από 4€ ως 10€. Η ενοικίαση ομπρέλας στοιχίζει περίπου 5€ και 4€ η ενοικίαση ξαπλώστρας.  Επίσης, η στάθμευση μπορεί να χρεώνεται.

Κοντά σε πολλές ελεύθερες παραλίες υπάρχουν μπαρ ή καντίνες.

Οι καντίνες και τα αναψυκτήρια σε οργανωμένες παραλίες και μη, έχουν συχνά αυξημένες τιμές στα προϊόντα. Ένα μπουκάλι νερό μπορεί να πωλείται ως και 2€. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καφέ (4-8€), τα σάντουιτς (3,50€-6€) και τα παγωτά.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων και του τραμ είναι αρκετά συχνά τώρα το καλοκαίρι. Τα δρομολόγια των κτελ δεν είναι το ίδιο πυκνά. Πριν ξεκινήσετε, ενημερωθείτε για τα δρομολόγια και τις τιμές.

Απάντηση

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο