Για αυτή τη διαδρομή θα πρέπει να έχετε το δικό σας μεταφορικό μέσο. Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Θα χρειαστεί να μείνετε σε διαφορετικά ξενοδοχεία ώστε να έχετε τη δυνατότητα να δείτε και να απολαύσετε αρκετές περιοχές.

Η διαδρομή αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή του χρόνου, αν και κατά τη διάρκεια των διακοπών της θερινής σεζόν ίσως να δυσκολευτείτε να βρείτε ξενοδοχείο για μια νύχτα, καθώς οι ξενοδόχοι εκτιμούν τη διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας.

 

1η Ημέρα: Ξεκινήστε από την Αθήνα με κατεύθυνση προς Κόρινθο. Σταματήστε στο κανάλι, στην Αρχαία Κόρινθο (αν σας αρέσει το περπάτημα επισκεφθείτε την Ακροκόρινθο, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου).

Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς το Ναύπλιο, όπου και θα απολαύσετε την όμορφη πόλη και το κάστρο στο Παλαμήδι (έχετε υπόψη ότι ορισμένες ημέρες του χρόνου κλείνει στις 15:00). Κάντε μια βόλτα κατά μήκος της θάλασσας που περικλείει το βουνό. Το βράδυ μείνετε στο Ναύπλιο για να απολαύσετε την πόλη.

 

2η Ημέρα: Πρωινό στις Μυκήνες: Επισκεφθείτε τον Θησαυρό του Ατρέως, τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Γευματίστε και το απόγευμα δείτε την Αρχαία Επίδαυρο (το Θέατρο του Πολυκλείτου, το Ιερό του Ασκληπιείου και το Μουσείο), επισκεφθείτε  το Μυκηναϊκό χώρο της Τίρυνθας, που βρίσκεται λίγο πριν το Ναύπλιο, δείτε το Μουσείο Λαϊκής Πελοποννησιακής Τέχνης και το Μουσείο Κομπολογιού που βρίσκονται στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Δειπνίστε και διανυκτερεύστε το βράδυ στο Ναύπλιο.

 

3η Ημέρα: Κατευθυνθείτε παραλιακά προς την Βυζαντινή πόλη της Μονεμβασιάς. Αφήστε το αυτοκίνητο σας και περιπλανηθείτε στην πόλη. Μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχείο έξω από την Μονεμβασιά ή σε ένα από τα λίγα ξενοδοχεία που βρίσκονται μέσα από τις πύλες της πόλης.

 

4η Ημέρα: Κατευθυνθείτε δυτικά προς την Σπάρτη. Επισκεφθείτε την Βυζαντινή πόλη του Μυστρά (θα διαρκέσει μερικές ώρες) και στην συνέχεια ακολουθήστε το δρόμο προς το Γύθειο. Δείτε το Γεράκι (αν και θα δυσκολευτείτε να το βρείτε ανοιχτό).

Δειπνήστε στο Μαυροβούνι ή στο Γύθειο και διανυκτερεύστε στην πόλη του Γυθείου.

githeio γυθειο

5η Ημέρα: Κινηθείτε παραλιακός δυτικά από το Γύθειο (με κατεύθυνση προς Αρεόπολη) και στην συνέχεια κατευθυνθείτε νότια και κατά μήκος της δυτικής ακτής της χερσονήσου της Μάνης, σταματώντας σε ένα από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες στο δρόμο για μεσημεριανό.

Επισκεφθείτε το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής  Ευρώπης (το ακρωτήριο του Ταινάρου, που λέγεται ότι ήταν η αρχαία είσοδος στον κάτω κόσμο). Παρεμπιπτόντως, στο ακρωτήρι Ταίναρο βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, βάθους 4850 μέτρων. Στο Ταίναρο υπήρχε ιερό, στο οποίο λατρευόταν ο ήλιος.

Οι Δωριείς ονόμαζαν την απόληξη του Ταϋγέτου «Μεταπέα Άκρα», ονομασία που διατηρείται μέχρι σήμερα καθώς είναι γνωστός και σαν Κάβο Ματαπάς. Εκεί, θα συναντήσετε τον φάρο, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1882.

Όσοι αγαπάτε την πεζοπορία, από τον Φάρο μπορείτε να ακολουθήστε το μονοπάτι μέχρι το Πόρτο Στέρνες, όπου θα συναντήσετε στη διαδρομή τον αρχαίο οικισμό των Ταιναρίων. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Στη συνέχεια επιστρέψτε πίσω στο Γύθειο για βραδινό και διανυκτέρευση, ακολουθώντας τον ανατολικό παραλιακό δρόμο.

 

6η Ημέρα: Οδηγείστε βόρεια προς Σπάρτη και κατευθυνθείτε δυτικά προς Καλαμάτα διασχίζοντας τον πολύ γνωστό και πανέμορφο δρόμο Σπάρτη – Καλαμάτα, απολαμβάνοντας τις ομορφιές του Ταΰγετου.

Στην Καλαμάτα μπορείτε να σταματήστε για να δείτε την πόλη και να επισκεφθείτε το μουσείο. Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς την Πύλο ή μια από τις παραλιακές πόλεις, όπου θα επισκεφθείτε το κάστρο.

Οπωσδήποτε επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας Τριφυλλίας που διαθέτει αγγεία και άλλα αντικείμενα μικροτεχνίας μεσοελλαδικών και μυκηναϊκών χρόνων, καθώς και ευρήματα από το Ανάκτορο του Νέστορος στον Εγκλιανό. Επόμενος σταθμός, το Παλάτι του Νέστορος στην Πύλο. Διανυκτερεύστε στην πόλη της Πύλου.

 

7η Ημέρα: Κατευθυνθείτε βορειοανατολικά προς το Ναό του Απόλλωνα, στις Βάσσες, που βρίσκεται κρυμμένος ανάμεσα στα Αρκαδικά βουνά.  Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο και έπειτα συνεχίστε προς την Κρέστενα και βόρεια προς την Ολυμπία. Διανυκτερεύστε στην Ολυμπία.

αρχαια ολυμπια - arxaia olympia

8η Ημέρα: Δείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας το πρωί και το μουσείο πριν το μεσημεριανό. Μετά το γεύμα σας, ακολουθήστε το δρόμο ανατολικά προς τα υπέροχα και γραφικά χωριά Λαγκάδια, Δημητσάνα και Στεμνίτσα μέχρι να φτάσετε στην Τρίπολη.

Στην Δημητσάνα, επισκεφθείτε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, ενώ στη Στεμνίτσα κάντε μια παράκαμψη στα μονοπάτια του ποταμού Λούσιος. Αν φτάσετε στην Τρίπολη νωρίς, επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, ένα από τα καλύτερα της Πελοποννήσου. Για τη νύχτα, μείνετε στην Τρίπολη ή σε ένα από τα χωριά στην περιοχή. 

 

9η Ημέρα: Συνεχίστε ανατολικά προς την Αργολίδα και επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους της Νεμέας και των Ισθμίων (και οι δύο είναι ενδιαφέροντες χώροι που διαθέτουν θαυμάσια μουσεία) και πριν την επιστροφή σας στην Αθήνα, επισκεφθείτε τη Λέρνα, αν στα ενδιαφέροντα σας βρίσκεται ο Πρώιμος Ελλαδικός Πολιτισμός.

Κατά τη μυθολογία, στην περίφημη ελώδη λίμνη της Λέρνας, βρισκόταν η Λερναία Ύδρα, την οποία αντιμετώπισε ο Ηρακλής.