Γνωρίζοντας τις Μαλδίβες

Στη νοτιοδυτική περιοχή της Σρι Λάνκα, στον Ινδικό Ωκεανό, υπάρχουν 1.192 κοραλλιογενή νησάκια, αριθμός που έχει καθοριστεί από την κυβέρνηση, αν όμως συμπεριληφθούν και οι μικροί ύφαλοι φτάνουν περίπου τα 13.000, εκ των οποίων όμως μόνο τα 202 έχουν κατοικηθεί, 74 από αυτά τα νησάκια θεωρούνται ως ακατοίκητα, όμως πάνω σε αυτά στεγάζονται πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα και κατοικούνται μόνο από τους παραθεριστές και τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων.

Το έδαφος των νησιών είναι αμμώδες, με φτωχή βλάστηση που περιλαμβάνει μπανανιές, μπαμπού και πολλές φοινικιές. Στον Ινδικό Ωκεανό υπάρχουν πάνω από 700 είδη θαλάσσιας ζωής που χωρίζονται στα είδη που βρίσκονται στους κοραλλιογενής υφάλους και σε εκείνα της ανοιχτής θάλασσας.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα ¾ της θαλάσσιας ζωής των κοραλλιογενών υφάλων βρίσκονται στις Μαλδίβες και πως τα νησιά των Μαλδίβων έχουν γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες ως τα πιο επίπεδα νησιά του κόσμου, αφού δεν ξεπερνάει τα 2.5 μέτρα το ύψος τους από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες σε 150 χρόνια πολλά από τα νησιά των Μαλδίβων θα εξαφανιστούν κάτω από τη θάλασσα. Από το 1987 υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, όπου τσουνάμι σε συνδυασμό με καταστροφικές θύελλες κάλυψαν το 1/3 της τότε κατεστραμμένης γης.

Με πληθυσμό 350.000 κατοίκων πρόκειται για ένα μικρό ισλαμικό έθνος, με ευχάριστους και ευγενικούς κατοίκους, όπου οι γυναίκες ασχολούνται κυρίως με το σπίτι και τα οικιακά και οι άντρες στην πλειοψηφία τους με τη αλιεία και με τον τουρισμό. Παρόλο που οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ακόμα στο κακό πνεύμα και τα τζίνι, οι σαμάνοι λέγονται «χακίιν», οι οποίοι θεραπεύουν και κάνουν ακόμα και μάγια κυρίως ερωτικά.

Βρείτε στο Travelo φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και φύγαμε για Μαλδίβες!

 

Η ανακάλυψη ενός εξωτικού προορισμού

exereuniste tis maldives
exereuniste tis maldives

Σαράντα πέντε περίπου χρόνια πριν, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας από την Ιταλία ενθουσιασμένος από την επίσκεψη του στις Μαλβίδες αποφάσισε να αρχίσει τη διοργάνωση ταξιδιών σε αυτά τα μικρά νησάκια. Το 1972 άρχισε να λειτουργεί το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα και 5 χρόνια μετά είχαν δημιουργηθεί συνολικά πάνω από 30.000 τουρίστες είχαν επισκεφθεί τη περιοχή, τότε ο πρόεδρος της χώρας έκανε ένα δεκαετές τουριστικό πλάνο, υπολογίζοντας τα έσοδα ως σημαντικά για την οικονομία, θέτοντας όμως και κάποια όρια με έναν νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 1979 προβλέποντας ελεγχόμενο τουρισμό, οργανώνοντας με αυτόν τον τρόπο ποιοτικό τουρισμό που θα εξασφάλιζε κατ’ αρχάς στους κατοίκους μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πουθενά ζητιάνοι και άστεγοι και εξασφαλίζοντας και στους επισκέπτες άριστες υπηρεσίες.

Έτσι από τότε πρέπει κάποιος να έχει εξασφαλίσει τη διαμονή του σε τουριστικό κατάλυμα για να μπορέσει να επισκεφθεί τα νησιά, δεν μπορεί να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ ή να μετακινηθεί από νησί σε νησί χωρίς να είναι μέλος κάποιου τουριστικού γκρουπ.

Οι Μαλβίδες προσφέρουν πραγματικά υψηλές ταξιδιωτικές υπηρεσίες και απευθύνονται σε αυτούς που είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ονειρεμένες διακοπές και δεν είναι λίγοι αφού πάνω από 300.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τα νησιά.

 

Μάλε

Πρόκειται για ένα νησάκι 2 χλμ περίπου μήκος και ενός χλμ πλάτους, σαν πρωτεύουσα της χώρας διαθέτει δρόμους στρωμένους με άσφαλτο και μεγάλα κτίρια, ο πληθυσμός του ξεπερνάει τους 100.000 κατοίκους χωρίς να υπολογίζονται εργαζόμενοι και έμποροι που περνούν καθημερινά για εργασιακούς λόγους. Από τον 12ο αιώνα το Μάλε ήταν ήδη βάση των δυναστειών των σουλτάνων.

Τον 17ο αιώνα χτίστηκε προστατευτικό τείχος με επάλξεις και αποθήκες στο λιμάνι. Τα αξιοθέατα και τα κυβερνητικά κτίρια είναι λίγα, το Μεγάλο Τέμενος της Παρασκευής, το Εθνικό Μουσείο με προσωπικά αντικείμενα των Σουλτάνων, εκθέματα και κυρίως η Ψαραγορά του νησιού που οδηγεί ο παραλιακός δρόμος. Το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας του κράτους βασίζεται στην αλιεία με σημαντικές εξαγωγές ειδών ψαριού.

 

«Dhoni»

dhoni

«Dhoni» ονομάζονται οι παραδοσιακές βάρκες των Μαλδίβων. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό σκάφος που ξεχωρίζει με την ψηλή του πλώρη και το χρησιμοποιούν σαν ψαρόβαρκα, εμπορικό, μεταφορικό μέσο από ατόλη σε ατόλη ακόμα και σαν τουριστικό σκάφος. Δεν υπάρχουν γραπτά σχέδια κατασκευής του και η καλύτεροι τεχνίτες από τη Rea Atoll είναι περιζήτητοι στα 202 κατοικημένα νησιά των Μαλβίδων.

 

Γενικές πληροφορίες

Καιρός: Όλο το χρόνο κυριαρχεί μια μέση θερμοκρασία 30 C με το κλίμα να χωρίζεται σε δύο περιόδους μουσώνων. Πάρτε μαζί σας απλά ελαφρά ρούχα από καθαρό βαμβάκι λόγω της υγρασίας και ξεκούραστα παπούτσια ή σανδάλια. Για τα βραδινά θαλασσινά αεράκια χρειάζεται μακρύ μανίκι. Εκτός ξενοδοχείων υποχρεούστε σε σεμνό ντύσιμο και για να επισκεφθείτε τεμενα θα βγάλετε τα παπούτσια σας. Μη ξεχάσετε καπέλο και γυαλιά ηλίου, καθώς και αντηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας.

Γλώσσα: Εθνική γλώσσα της χώρας είναι η Ντιβεί, Χίντι και αγγλικές λέξεις. Η αγγλική γλώσσα ομιλείται μόνο στο Μάλε και στα τουριστικά συγκροτήματα.

Χρήμα: Επίσημο νόμισμα της χώρας είναι η ρουφίγια την οποία θα χρησιμοποιήσετε για μικρές αγορές μόνο στο Μάλε του οποίου τα καταστήματα φυσικά προτιμούν δολάρια. Όμως στα ξενοδοχεία θα πληρώνετε με πιστωτικές κάρτες των οποίων θα σας ζητηθεί άμεσα ο αριθμός για να γίνονται απευθείας οι χρεώσεις ή με μετρητά (δολάρια).

 

Κοινωνικοί κανόνες

Εφόσον πρόκειται για ισλαμική χώρα πρέπει να σεβαστείτε τη θρησκεία, αλλιώς υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις. Και το χοιρινό και το αλκοόλ πέρα από πανάκριβο είναι και παράνομο εκτός ξενοδοχείων, ακόμα και μια μπύρα. Και να είστε επίσης προετοιμασμένοι πως η νυχτερινή ζωή περιορίζεται στα κλαμπ των ξενοδοχείων και φυσικά δεν αφορά τους ντόπιους.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Μαλδίβες

Αν είστε καπνιστές, αγοράστε εκ των προτέρων τα τσιγάρα σας, καθώς οι τιμές στα ξενοδοχεία είναι πολύ ακριβές, όπως και η ενοικίαση εξοπλισμού κατάδυσης. Επίσης καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας φιλμ, μπαταρίες και ένα πρόχειρο φαρμακείο με φάρμακα εκτάκτου ανάγκης, καθώς και προφυλακτικά, γιατί όλα αυτά τα είδη εκτός από αμφιβόλου ποιότητας πωλούνται και πολύ ακριβά στα καταστήματα των ξενοδοχείων.

Οι θαλάσσιες χελώνες βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως και σε όλο τον κόσμο πράγμα που σημαίνει πως απαγορεύεται αυστηρά η εμπορία και η εξαγωγή προϊόντων από το καύκαλο της. Όμως τα αυγά της χελώνας αποτελούν απαραίτητο συστατικό για το παραδοσιακό φαγητό «βαλάα φόλι» και ξεχωριστή λιχουδιά.

Το φιλοδώρημα σε αντίθεση με άλλους τουριστικούς προορισμούς δεν επιβάλλεται.

Πως θα πάτε στις Μαλδίβες

Απευθείας πτήσεις προς Μαλδίβες δεν υπάρχουν από την Ελλάδα. Η καλύτερη επιλογή σας είναι να ταξιδέψετε προς κάποια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με την Aegean και από εκεί να πάρετε μια πτήση για Μαλδίβες. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε και 3 αεροπλάνα μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας!