Η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου στις διακοπές, μπορεί να σας δώσει ελευθερία και ευελιξία για να ταξιδέψετε και να εξερευνήσετε όλη την περιοχή όπου θα βρίσκεστε.

Όμως η ενοικίαση αυτοκινήτου πέρα από τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει, είναι μια δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση, ειδικά μέσα στη high season του καλοκαιριού΄

Οι τιμές είναι ιδιαίτερα αυξημένες ενώ οι όροι ασφάλειας διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία.

Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να μελετήσετε πριν καταλήξετε στην ενοικίαση του αυτοκινήτου για τις διακοπές σας και εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε!

Διαβάστε τις πρακτικές συμβουλές μας και θα μπορέσετε να κλείσετε το καλύτερο δυνατό dealκαι να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα καθώς και να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

 

Επιλέγοντας το είδος του αυτοκινήτου

Σκεφτείτε πολύ προσεκτικά για το είδος αυτοκινήτου που θα ενοικιάσετε. Εάν ταξιδεύετε με παιδιά και έχετε αρκετές αποσκευές και πράγματα, τότε προτιμήστε ένα μεγάλο αυτοκίνητο που θα χωρέσει τις αποσκευές σας καθώς και τα καθημερινά πράγματα που πρέπει να κουβαλάτε για την παραλία.

Αν θα κάνετε αρκετά χιλιόμετρα για να εξερευνήσετε την περιοχή, σκεφθείτε ίσως να θέλετε να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο με αέριο ή πετρέλαιο – αυτά τα αυτοκίνητα καίνε λιγότερο κι έτσι θα έχετε μεγαλύτερο όφελος αν κάνετε περισσότερα χιλιόμετρα!

Το μέγεθος του αυτοκινήτου όμως δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα πρέπει να σκεφθείτε.

Αν δεν μπορείτε να οδηγήσετε ένα μεγάλο αυτοκίνητο ή ένα αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, τότε θα πρέπει να κάνετε την αντίστοιχη επιλογή.

Τέλος, μη ξεχάσετε να δείτε αν η εταιρεία που θα σας ενοικιάσει το αυτοκίνητο, μπορεί να σας δώσει τον οποιοδήποτε εξτρά εξοπλισμό που θα χρειαστείτε όπως GPS, παιδικό καθισματάκι, κ.α.

 

Κράτηση του αυτοκινήτου

Για την ενοικίαση του αυτοκινήτου σας θα βρείτε αρκετές εταιρείες και ιστοσελίδες που προσφέρουν δελεαστικές τιμές και πακέτα στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Πριν από την επιλογή σας, θα πρέπει να διαβάζετε κριτικές από προηγούμενους πελάτες για να δείτε στην πραγματικότητα αν αυτά που υπόσχεται η εταιρεία, ανταποκρίνονται πραγματικά!

Οι περισσότερες ιστοσελίδες προσφέρουν εξτρά ασφαλιστικά πακέτα που τα αποκαλούν μικτή ασφάλεια.

Εδώ θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή καθώς αυτή η έξτρα, μικτή ασφάλεια προσφέρετε από την ιστοσελίδα και όχι από την εταιρεία ενοικίασης.

Αυτό σημαίνει πως αν μπλεχτείτε σε κάποιο ατύχημα, εσείς θα πρέπει να πληρώσετε κανονικά για τις ζημίες και μετά να αναζητήσετε αποζημίωση από την ιστοσελίδα με βάση την συμφωνία που είχατε υπογράψει.

Προσοχή: Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες ιστοσελίδες, όχι όμως και στην CarNMotion, που προσφέρει ενοικίαση αυτοκινήτου χωρίς πιστωτική κάρτα, με πλήρη μικτή ασφάλεια και απεριόριστα χιλιόμετρα.

Περισσότερα για την Carnmotion θα αναλύσουμε στο τέλος του άρθρου.

 

Προσοχή στους όρους συμφωνίας

Όταν κάνετε μια κράτηση αυτοκινήτου online, τότε συμφωνείτε σε κάποιους όρους, τους οποίους υπογράφετε και όταν παραλαμβάνετε το αυτοκίνητό σας.

Διαβάστε λεπτομερώς αυτούς τους όρους και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες και στα «ψιλά γράμματα».

Αρκετές εταιρείες ακόμα και για κάποιο μικρό ατύχημα, μπορεί να σας χρεώσουν ένα τεράστιο ποσό με πρόφαση δικαστικά έξοδα καθώς και συνεργείου.

 

Το πραγματικό κόστος της ενοικίασης αυτοκινήτου

Όταν προβαίνετε σε ενοικίαση αυτοκινήτου, προσέξτε η τιμή που θα πληρώσετε να είναι τελική – να περιλαμβάνει δηλαδή όλα τα τέλη και τους φόρους καθώς επίσης και τυχόν κόστη όπως καθαρισμός,κτλ.

Επιβεβαιώστε την τιμή και αν είναι δυνατόν να σας στείλουν γραπτή προσφορά, σφραγισμένη, στο email σας.

Μην ξεχνάτε πως όσο πιο νωρίς κάνετε κράτηση στην ενοικίαση αυτοκινήτου, τόσο καλύτερες τιμές θα έχετε.

 

Τι να κάνετε κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου

Όταν είναι να παραλάβετε το αυτοκίνητο, κάντε μια βόλτα γύρω γύρω από το αυτοκίνητο και καταγράψτε τυχόν ζημιές, ώστε να σας τις δείξετε στην εταιρεία και να μην χρεωθούν σε εσάς κατά την επιστροφή του αυτοκινήτου.

Καλό θα ήταν επίσης να φωτογραφίσετε το αυτοκίνητο ώστε να έχετε και αποδεικτικά στοιχεία.

Δείτε τις όποιες ζημιές και γρατζουνιές μαζί με το άτομο που θα σας παραδώσει το αυτοκίνητο και υπογράψτε τόσο εσείς όσο και η εταιρεία στο χαρτί της παράδοσης που θα αναγράφει αναλυτικά της ζημιές που έχει το όχημα πριν την παράδοση.

Επίσης δώστε μεγάλη σημασία στα καύσιμα και σε τι επίπεδο είναι – στο ίδιο επίπεδο θα πρέπει να το γυρίσετε και εσείς την ημέρα της παράδοσης.

Μόλις παραλάβετε το όχημα περάστε λίγο χρόνο για να δείτε που είναι τα βασικά κουμπιά και λειτουργίες και έπειτα ρυθμίστε τους καθρέπτες κα ξεκινήστε σιγά σιγά για τον προορισμό σας.

Εντός 1-2 ώρας θα έχετε μάθει το νέο σας αυτοκίνητο και θα νιώθετε εξοικειωμένοι.

 

Τι να κάνετε κατά την επιστροφή και παράδοση του αυτοκινήτου

Κατά την επιστροφή του αυτοκινήτου δείτε μαζί με την εταιρεία την κατάσταση του οχήματος καθώς και την στάθμη των καυσίμων.

Υπογράψτε το χαρτί παραλαβής και ότι δεν οφείλετε τίποτα και είστε έτοιμοι για αναχώρηση.

Μην καθυστερήσετε να παραδώσετε το όχημα καθώς μπορεί να χρεωθείτε με εξτρά ημέρα.

Παραδώστε το όχημα ακριβώς την ώρα που έχετε συμφωνήσει και αναγράφετε στο συμφωνητικό ή νωρίτερα.

Αν έχετε πληρώσει εγγύηση μέσω δέσμευσης της πιστωτικής σας κάρτας, αυτή θα επιστραφεί εντός 3-10 εργάσιμων ημερών. 

 

Ενοικίαση αυτοκινήτου χωρίς πιστωτική κάρτα και εγγύηση

Στην Ελλάδα υπάρχει μια εταιρεία που προσφέρει ενοικίαση αυτοκινήτου χωρίς πιστωτική κάρτα και εγγύηση και με μικτή ασφάλεια!

Εσείς απλά επιλέγετε που θέλετε να παραλάβετε το όχημά σας καθώς και τι τύπος οχήματος θέλετε να είναι και πληρώνετε μέσω κατάθεσης ή κάρτας online.

Δεν πληρώνετε καμία εγγύηση ούτε δεσμεύετε κάποιο ποσό από την κάρτα σας!

Έτσι έχετε αυτοκίνητο για τις διακοπές σας δίχως να δεσμεύσετε την πιστωτική σας κάρτα ή να χρειαστεί αν εκδώσετε μια για να μπορέσετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο.