Όταν νοικιάζετε ένα αυτοκίνητο σε μια ξένη πόλη ή ακόμα και χώρα, θα πρέπει να προσέξετε κάποια σημαντικά πράγματα έτσι ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως και χαλάσετε τις διακοπές σας.

Η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να είναι μια εύκολη για τους περισσότερους υπόθεση, όμως δεν παύει να κρύβει κινδύνους που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικοί!

Κλείστε πρώτα αεροπορικά εισιτήρια για τον προορισμό σας και πάμε να δούμε πως μπορείτε να διαχειριστείτε ιδανικά μια ενοικίαση οχήματος καθώς και τα 10 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε!

 

1) Τύπος οχήματος 

Στις περισσότερες εταιρείες ενοικίασης, δεν επιλέγετε συγκεκριμένο όχημα αλλά τύπο οχήματος. Αυτό σημαίνει πως εσείς μπορεί να επιλέξετε τύπο οχήματος 1000 κυβικά Fiat Panda αλλά το όχημα που θα σας δωθεί να είναι ένα Nissan Micra ιδίων ή παρόμοιων κυβικών. Οι εταιρείες το κάνουν αυτό για λόγους διαχείρισης στόλου και για καλύτερη διαθεσιμότητα.

Εσείς απλά επιλέγετε τον τύπο οχήματος ανάλογα περισσότερο τον χώρο που θέλετε να έχετε στο όχημα (π.χ. μικρό αυτοκίνητο ή μεγαλύτερο οικογενειακό ή ακόμα και suv) καθώς και τα κυβικά που θέλετε να έχει.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορείτε να επιβεβαιώσετε τηλεφωνικά ποια οχήματα είναι διαθέσιμα, έτσι ώστε να κάνετε την επιλογή σας ή να αλλάξετε εκεί επί τόπου, κατόπιν διαθεσιμότητας.

 

2) Σημείο παραλαβής και παράδοσης

Το σημείο παραλαβής και παράδοσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Τις περισσότερες φορές το σημείο είναι ίδιο – το λιμάνι, το αεροδρόμιο ή το κέντρο της πόλης.

Άλλες φορές όμως το σημείο μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό – μια άλλη πόλη! Σε αυτήν την περίπτωση βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εξτρά χρεώσεις για διαφορετικό pickup & drop off.

Για παράδειγμα, η ενοικίαση αυτοκινήτου στη Σαντορίνη μπορεί να γίνει με pickup στο λιμάνι, αν έρχεστε με πλοίο και η αναχώρηση και το drop off στο αεροδρόμιο αν επιστρέφετε με αεροπλάνο!

Αρκετές εταιρείες αν τα σημεία παραλαβής/παράδοσης είναι διαφορετικά, χρεώνουν εξτρά χρήματα για τη μεταφορά του οχήματος.

 

3) Ώρα παραλαβής & παράδοσης

Αν και η ώρα παραλαβής δεν έχει τόση μεγάλη κρισιμότητα, η ώρα παράδοσης όμως από την άλλη έχει!

Καλό είναι και οι 2 ώρες που δηλώνετε να είναι ακριβείς. Από τη μια θα βοηθήσετε τους ανθρώπους να σας περιμένουν ακριβώς στην ώρα που έχετε δηλώσει για την παραλαβή του οχήματος και από την άλλη, όταν είναι να παραδώσετε το αυτοκίνητο, θα χρεωθείτε ακριβώς για τις ημέρες που το έχετε χρησιμοποιήσει.

Αν για παράδειγμα έχετε δηλώσει ότι θα παραδώσετε το όχημα στις 10:00 το πρωί και τελικά το φέρετε στην 13:00 το μεσημέρι, πολύ πιθανόν να υπάρχει έξτρα χρέωση για την καθυστέρηση.

 

4) Όροι ασφάλισης

Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι στην ενοικίαση οχήματος – οι όροι ασφάλισης του! Υπάρχουν 3 (συνήθως) τύποι ασφάλειας στις ενοικιάσεις οχημάτων. Με τη βοήθεια της ασφαλιστικής ιστοσελίδας asfaleies24.gr πάμε να αναλύσουμε και να σας κάνουμε πιο ξεκάθαρους τους όρους ασφάλισης για κάθε τύπο ασφάλειας στις ενοικιάσεις.

Βασική ασφάλιση: Καλύπτει τις βασικές καλύψεις του νόμου. Πληρώνεται εσείς οποιαδήποτε ζημιά συμβεί όπως τρακάρισμα με δική σας ευθύνη, κλοπή, κ.ο.κ.

CDW: Η CDW ασφάλιση αυτοκινήτου είναι μια μερική ασφάλεια ζημιών και κλοπής. Έτσι αν συμβεί κάποια ζημιά στο όχημα ή κλοπή που καλύπτεται από την ασφάλεια CDW , θα πληρώσετε μόνο το ποσό της απαλλαγής (κάθε εταιρεία έχει τη δική της πολιτική και το δικό της ποσό για απαλλαγή).

Full ασφάλεια: Η full ασφάλεια καλύπτει αυτά που λέει το όνομά της: Τα πάντα!(σχεδόν).

Αν κλείσετε αυτοκίνητο με μικτή ασφάλεια, τότε είστε καλυμμένοι για σχεδόν όλες τις ζημίες. Αυτό που σίγουρα δεν καλύπτεστε, είναι αν εμπλακείτε σε ατύχημα και είστε υπό κατάσταση μέθης ή έχετε καταναλώσει ουσίες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η πλήρης ασφάλεια θα σας καλύψει ακόμα και σε ατύχημα με δική σας υπαιτιότητα.

Γενικότερα η πλήρη μικτή ασφάλεια ενοικίασης, είναι η πιο σίγουρη και ασφαλής επιλογή όταν νοικιάζετε αυτοκίνητο έτσι ώστε να είστε ξέγνοιαστοι και να μη βρεθεί κάποιος λόγος να χαλάσουν οι διακοπές σας!

 

5) Έλεγχος οχήματος για χτυπήματα κατά την παραλαβή

simvoules enoikiasis autokinitou

Κατά την παραλαβή του οχήματος, ειδικά αν δεν έχετε πλήρη ασφάλεια, θα πρέπει να ελέγξετε εξονυχιστικά όλο το όχημα για μικροζημιές καθώς και γρατζουνιές.

Οποιαδήποτε ζημιά θα πρέπει να την αναφέρετε ώστε να σημειωθεί στο συμβόλαιο.

Καλό θα ήταν επίσης να φωτογραφίσετε το όχημα περιμετρικά ώστε όταν το παραδώσετε, να γνωρίζετε τι ζημίες υπήρχαν πριν από εσάς.

 

6) Πάντα να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα έγγραφα

Πάντα κατά την ενοικίαση και χρήση οχήματος, θα πρέπει να έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο τα έγγραφα που απαιτούνται όπως το ενοικιαστήριο συμβόλαιο καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφα σας έδωσε η εταιρεία καθώς επίσης και το δίπλωμά σας.

Αν δεν έχετε αυτά τα έγγραφα, τότε δίνετε το οποιοδήποτε δικαίωμα στην αστυνομία, σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο να σας γράψει πρόστιμο.

 

7) Προσοχή στο καύσιμο του αυτοκινήτου

Εσείς μπορεί να οδηγάτε κανονικά ένα αυτοκίνητο βενζίνης στη καθημερινή σας ζωή, όμως το ενοικιαζόμενο όχημα να έχει πετρέλαιο και έτσι να μπερδευτείτε σε έναν ανεφοδιασμό.

Συνήθως στην τάπα καυσίμου αναφέρεται το καύσιμο που πρέπει να βάλετε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ένα λάθος καύσιμο ενδεχομένως θα σας οδηγήσει σε πληρωμή της ζημιάς.

 

8) Οδηγήστε ήρεμα και χαλαρά για τις πρώτες 1-2 ώρες

simvoules enoikiasis autokinitou

Όση εμπειρία και να έχετε στην οδήγηση, ένα καινούργιο όχημα πάντα κρύβει εκπλήξεις. Τις πρώτες 1-2 ώρες οδηγήστε χαλαρά και ήρεμα και αποφύγετε περιττές ενέργειες ή υψηλές ταχύτητες.

Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικειωθείτε στην οδήγηση του καινούργιου αυτοκινήτου και θα αποφύγετε το ενδεχόμενο κάποιου ατυχήματος.

 

9) Δώστε προσοχή στα έξτρα αντικείμενα όπως το GPS

Αν το αυτοκίνητο έχει εξτρά εξοπλισμό όπως σύστημα πλοήγησης, καλό είναι να το αφαιρείτε το βράδυ για να αποφύγετε οποιαδήποτε κλοπή (αν είναι αφαιρούμενο).

Συνήθως οι εξτρά εξοπλισμοί δεν καλύπτονται από καμία ασφάλεια και οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια θα κληθείτε να την αποζημιώσετε.

 

10) Ζητήστε εκ των προτέρων εξτρά εξοπλισμό!

Αν επιθυμείτε εξτρά εξοπλισμό όπως παιδικό κάθισμα ή σχάρες οροφής, ζητήστε τα εκ των προτέρων έτσι ώστε αφενός να είναι τοποθετημένα όταν θα το παραλάβετε και να μην καθυστερείτε και αφετέρου να υπάρχει σίγουρα η διαθεσιμότητα!

Ακολουθώντας τις παραπάνω 10 απλές συμβουλές, θα απολαύσετε την εμπειρία της ενοικίασης αυτοκινήτου δίχως άγχος ή τυχόν προβλήματα.