Διακοπές στα ελληνικά νησιά, δεν σημαίνει μόνο πανέμορφες παραλίες και βουτιές αλλά και μια σπουδαία ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πλούσιο πολιτισμό και κουλτούρα της νησιώτικης Αρχαίας Ελλάδας. Ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε 5 από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους των Ελληνικών Νησιών.

Τι περιμένετε; Κλείστε ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια και γνωρίστε τις απίστευτες ομορφιές του τόπου μας! 

Αρχαιολογικοί χώροι στη Σαντορίνη

Αρχαία στο Ακρωτήρι Σαντορίνης
Πηγή εικόνας: gnoristetinellada.gr

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον Ελλαδικό χώρο βρίσκεται στη Σαντορίνη. Ο οικισμός στο Ακρωτήρι, βρίσκεται στο νότιο άκρο της Θήρας και έχει έκταση 200 περίπου στρέμματα. Μπορείτε να θαυμάσετε, μοναδικά δείγματα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής με πολυώροφα κτίρια, αποχετευτικό δίκτυο, υπέροχες τοιχογραφίες που μαρτυρούν αξιοθαύμαστη κοινωνική οργάνωση και τη μεγάλη ανάπτυξη του οικισμού.

Η μεγάλη έκρηξη όμως του ηφαιστείου της Σαντορίνης γύρω στο 1700 – 1600π.Χ ανάγκασε τους κατοίκους του Ακρωτηρίου να μεταναστεύσουν.

Βρείτε φθηνά αεροπορικά για Σαντορίνη και την μοναδική ομορφιά του νησιού!

Δήλος

Αρχαία στη Δήλο

Πουθενά στον κόσμο δεν θα βρεις ένα τόσης μεγάλης σπουδαιότητας φυσικό νησιώτικο αρχαιολογικό χώρο. 

Χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως αρχαιολογικός χώρος και φιλοξενεί πάρα πολλά μνημειώδη κειμήλια αρχαϊκών, κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων.

Η Δήλος, μια βραχονησίδα 5χλμ. Μήκους και 1300μ. πλάτους  ήταν στην αρχαιότητα Ιερό νησί, επειδή εδώ γεννήθηκε ο Απόλλωνας και η Άρτεμης. Βρίσκεται λίγα μίλια μακριά από την Μύκονο και είναι το νησί που βάφτισε τις Κυκλάδες, καθώς σχηματίζουν κυκλικό χορό γύρω της.

 

Αρχαία στην Κρήτη

Κνωσσός - Κρήτη

Σε απόσταση 6χλμ. Από το Ηράκλειο, βρίσκεται ο διάσημος αρχαιολογικός χώρος του Μινωικού πολιτισμού, το ανάκτορο της Κνωσού.

Σύμφωνα με την παράδοση αποτέλεσε έδρα του βασιλιά Μίνωα και συγχρόνως διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για αχανές κτιριακό συγκρότημα 22.000 τμ. το οποίο πολλοί ταυτίζουν με το μυθικό Λαβύρινθο.

Κλείστε τώρα φθηνά αεροπορικά για Κρήτη και ανακαλύψτε όλο τον Μινωικό πολιτισμό σε συνδυασμό με τις σμαραγδένιες παραλίες του νησιού!

Σάμος

Samos arxaiologikos xwros
Πηγή εικόνας: https://www.gr-news.de

Η Σάμος είναι γνωστή από τα τουριστικά αξιοθέατά της, αλλά και για τις προσωπικότητες που παρείχε στην ελληνική ιστορία. Στη Σάμο γεννήθηκε ο μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας καθώς και ο μέγας αστρονόμος της αρχαιότητας Αρίσταρχος που ήταν ο πρώτος που διακήρυξε ότι η γη κινείται διαγράφοντας έκλειψη περί τον ήλιο, κάνοντας ταυτόχρονα και μια κίνηση περί τον άξονά της.

Δείτε το Ευπαλίνο όρυγμα είναι μια σήραγγα μήκους 1036 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.X για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο.  Το σπήλαιο του Πυθαγόρα βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κέρκη και σύμφωνα με την παράδοση εδώ κατέφευγε για να κρυφτεί ο φιλόσοφος την εποχή που τον κατεδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης.

Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού περιλαμβάνει τον τεράστιο (μήκους 109 μ., πλάτους 55 μ. και ύψους 25 μ.), ιωνικού ρυθμού, ναό της Ήρας (κοινώς γνωστός με το όνομα Κολώνα, εξαιτίας του μοναδικού κίονα που διατηρείται όρθιος στις μέρες μας), τον μεγάλο βωμό και την ιερά οδό (τον δρόμο που οδηγούσε από την πόλη, το σημερινό Πυθαγόρειο, στο ιερό).

Ρόδος

αρχαια στη Ρόδο

Είναι γνωστή ως το νησί του Θεού Ήλιου, και το πιο κοσμοπολίτικο νησί των Δωδεκανήσων. Η Ρόδος είναι σταυροδρόμι πολιτισμών με πανάρχαια ιστορία που ικανοποιεί και το πιο απαιτητικό επισκέπτη, καθώς συνδυάζει τα πάντα. Εκτεταμένες αμμουδιές, πλούσια βλάστηση και ιστορία αιώνων, που μαρτυρούν τα αρχαία και ιστορικά μνημεία. 

Δείτε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ρόδου, την Λίνδο. Κτισμένη πλάι στη θάλασσα και κάτω από τον επιβλητικό βράχο της ακρόπολης της σπουδαίας αρχαίας και μεσαιωνικής πόλης της Λίνδου. Στην πίσω μεριά του χωριού βρίσκεται το λιμανάκι του Αγίου Παύλου.

Οι Λινδιακοί υποστηρίζουν πως σ’ αυτό το σημείο αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος φτάνοντας στη Ρόδο για να διδάξει το χριστιανισμό.  Η αρχαία Κάμιρος αποτελεί τόπο μεγάλης ιστορικής σημασίας για τα Δωδεκάνησα.

Εξερευνώντας κανείς τα ελληνιστικά ερείπια της Κάμιρου, που ήρθαν στο φως το 1929, ανακαλύπτει κανείς την πόλη, που συχνά αναφέρεται ως “Πομπηία της Ελλάδας”.