Προτάσεις και ιδέες!

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και φέτος βρίσκεται σε αρκετά σύντομη απόσταση από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Καθαρά Δευτέρα 2019 είναι στις 11 Μαρτίου οπότε και ξεκινάει και επίσημα η 40ήμερη νηστεία για το Πάσχα.

Φέτος, με το Πάσχα να «πέφτει» στις 28 Απριλίου, η Καθαρά Δευτέρα βρίσκεται σε σχετικά μακρινή απόσταση από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

Τι συμβολίζει η Καθαρά Δευτέρα;

 

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει επίσημα η Σαρακοστή για όλη την Ορθόδοξη οικουμένη ενώ τελειώνουν οι Απόκριες – που ξεκινάνε την Τσικνοπέμπτη. Ονομάστηκε έτσι αυτή η χαρακτηριστική ημέρα καθώς οι Χριστιανοί «καθάριζαν» πνευματικά και σωματικά. Γι’αυτό το λόγο είναι ημέρα νηστείας αλλά και αργίας!

 

Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;

 

Το πέταγμα του αετού συμβολίζει την προσπάθεια επικοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό. Οι άνθρωποι πίστευαν από τα παλαιότερα χρόνια ότι όσο πιο ψηλά θα έφτανε ο αετός, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπήρχαν να δει τα μηνύματα ο Θεός και να τα πραγματοποιήσει!

 

Γιατί τρώμε λαγάνα;

Την Καθαρά Δευτέρα τρώμε λαγάνα καθώς συμβολίζει την βοήθεια που προσέφερε ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα άζυμα που τους οδήγησε στην έξοδό τους από την Αίγυπτο.

Όλα αυτά αφορούν την παράδοση και την ιστορία μας – πράγματα που πρέπει να τα γνωρίζουμε πριν περάσουμε στις εκδρομές για την Καθαρά Δευτέρα!

 

Εκδρομές Καθαρά Δευτέρα 2019

Όπου και να βρίσκεστε στη χώρα μας, υπάρχουν δεκάδες όμορφα μέρη για να επισκεφθείτε. Για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας επιλέξαμε προορισμούς εντός Ελλάδας που αφορούν κοντινά μέρη από μεγάλα αστικά κέντρα. Οι επιλογές που έχουμε ως χώρα είναι άπειρες και σίγουρα αυτά που παραθέτουμε στο άρθρα, είναι απλά οι προσωπικές επιλογές των συντελεστών!

 

Εκδρομές Καθαρά Δευτέρα από Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν «κόμβο» που έχει τριγύρω της δεκάδες όμορφα μέρη για να επισκεφθεί κάποιος.

Εάν θέλετε να περάσετε μια αξέχαστη Καθαρά Δευτέρα και να δείτε από κοντά τις παρελάσεις των καρναβαλιστών, μπορείτε να επισκεφθείτε την Καστοριά, την Κοζάνη ή την Ξάνθη με το ξακουστό καρναβάλι. Αν θέλετε να συνδυάσετε ξεκούραση και διασκέδαση με το καρναβάλι, η Έδεσσα τα προσφέρει όλα! Με τα λουτρά Πόζαρ να βρίσκονται μισή ώρα από την πόλη, η ξεκούρασή σας είναι δεδομένη!

Το καρναβάλι της Έδεσσας μπορεί να μην είναι από τα πλέον διαδεδομένα, όμως σίγουρα θα σας προσφέρει απίστευτη διασκέδαση και χαρά η Κυριακάτικη παρέλαση!

Η Κοζάνη διαθέτει άφθονο κέφι κατά την διάρκεια του καρναβαλιού – οπότε εάν θέλετε διασκέδαση μέχρι το πρωί πρέπει να κανονίσετε άμεσα την εκδρομή σας στη πόλη της δυτικής Μακεδονίας!

Τέλος, η Ξάνθη είναι ίσως από τις πλέον δημοφιλείς πόλεις σχετικά με το καρναβάλι. Είναι μια εκδήλωση που προετοιμάζεται όλο τον χρόνο ώστε όλα να είναι στην εντέλεια και έτοιμα για όλο τον κόσμο που θα επισκεφθεί την Ακριτική πόλη!

Όλες οι παραπάνω προτάσεις αφορούν οδικές εκδρομές για την Καθαρά Δευτέρα, με βάση την Θεσσαλονίκη.

 

Εκδρομές για Καθαρά Δευτέρα από Αθήνα

 

Οι περισσότεροι Αθηναίοι που θέλουν μια οδική εκδρομή για τα καρναβάλια και την Καθαρά Δευτέρα, προτιμάνε την πόλη της Πάτρας. Μαζί με την Ξάνθη, η Πάτρα διοργανώνει ένα από τα καλύτερα καρναβάλια στη χώρα. Χιλιάδες πληρώματα με Καρναβαλίστικα άρματα παρελαύνουν στην πόλη. Στη Πάτρα διοργανώνεται επίσης και νυχτερινή παρέλαση – το τελευταίο Σάββατο της αποκριάς(πριν την Καθαρά Δευτέρα) γίνεται μια μεγάλη νυχτερινή παρέλαση με χιλιάδες κόσμου να συμμετέχει!

Πέρα από την Πάτρα, ένας ακόμα δημοφιλής προορισμός είναι το Ναύπλιο με το περίφημο Βενετσιάνικο καρναβάλι!

Εάν βρίσκεστε στην Αθήνα μπορείτε να μεταβείτε πολύ εύκολα από τον καινούργιο δρόμο – ενώ εάν είστε στην Βόρεια Ελλάδα ή σε κάποιο νησί θα πρέπει αεροπορικώς να μεταβείτε στην Αθήνα και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και από εκεί είτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο είτε με το λεωφορείο ΚΤΕΛ.

Σε κάθε πόλη της Ελλάδας διοργανώνονται εκδηλώσεις και παρελάσεις, όμως οι παραπάνω πόλεις είναι αυτές που κλέβουν την παράσταση κάθε χρόνο και προσελκύουν χιλιάδες κόσμου!