Συμβουλές για επιστροφή χρημάτων στα αεροπορικά εισιτήρια

epistrofi xrimatwn aeroporika eisitiriaΣυμβουλές για επιστροφή χρημάτων στα αεροπορικά εισιτήρια

 

Έχετε κλείσει μια πτήση αλλά μόλις έρθει η στιγμή της αναχώρησης, εσείς για κάποιον λόγο δε μπορείτε τελικά να πετάξετε!

 

Η επιστροφή χρημάτων σε αεροπορικά εισιτήρια είναι συνήθως μια ταλαίπωρη διαδικασία που αρκετοί άνθρωποι παρατάνε καθώς φοβούνται τις διαδικασίες.

 

Το Travelo.gr όμως έχει μαζέψει όλες τις σημαντικές συμβουλές για το πως μπορείτε να πάρετε πίσω το κόστος του αεροπορικού σας εισιτηρίου ή τουλάχιστον μέρος αυτού, εάν δε ταξιδέψετε.

 

Η αλήθεια είναι ότι δε μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει στο μέλλον κι έτσι αρκετές φορές τα ταξιδιωτικά σχέδια αλλάζουν λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους.

 

Μια ασθένεια, μια επαγγελματική αλλαγή, μια φυσική καταστροφή μπορεί να μας οδηγήσει στην ακύρωση της πτήσης μας.

 

Μην φοβηθείτε όμως – με τις ακόλουθες συμβουλές μπορείτε να έχετε αρκετές πιθανότητες έτσι ώστε να πάρετε πίσω ένα μεγάλο μέρος από το αεροπορικό σας εισιτήριο!

 

Είναι το αεροπορικό σας εισιτήριο επιστρέψιμο ή όχι;

 

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ναύλων στις αεροπορικές εταιρείες. Όταν αγοράσατε το δικό σας εισιτήριο, πολύ πιθανόν θα επιλέξατε και τη κατηγορία που θέλατε. Κάθε κατηγορία έχει τους δικούς της κανόνες τόσο για τις ακυρώσεις όσο και για τις αλλαγές.

 

Εάν αναζητάτε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, τότε πιθανόν θα έχετε κλείσει εισιτήρια που δεν επιστρέφονται. Συνήθως αυτά τα εισιτήρια είναι αρκετά φθηνότερα από άλλες κατηγορίες, όμως εάν για τον οποιοδήποτε λόγο δε ταξιδέψετε, τότε δε δικαιούστε επιστροφή χρημάτων.

 

Σ’αυτή τη περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία και με έγγραφη δήλωση να αιτηθείτε την επιστροφή των φόρων αεροδρομίου – κάτι το οποίο  δικαιούστε εφόσον δεν πετάξατε.

 

Καλέστε την αεροπορική σας εταιρεία το συντομότερο

 

Μόλις μάθετε ότι δε μπορείτε να πετάξετε για τον οποιοδήποτε λόγο, καλέστε την αεροπορική σας εταιρεία και ζητήστε να μιλήσετε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών.

 

Εκεί εξηγείστε τους το – σημαντικό – λόγο που πρέπει να ακυρώσετε τα εισιτήρια και ζητήστε ολόκληρο το ποσό των ναύλων σας πίσω.

 

Εάν οι ημέρες που απομένουν μέχρι την αναχώρησή σας είναι αρκετές, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να λάβετε όλο το ποσό πίσω.

 

Εάν βλέπετε ότι δε μπορείτε να πετύχετε μια πλήρη επιστροφή χρημάτων, τότε ζητήστε εάν γίνεται κάποιο κουπόνι αντίστοιχης αξίας για μελλοντική πτήση – και πάλι κερδισμένοι θα βγείτε!

 

Έχετε αρκετές πιθανότητες να «κερδίσετε» μια αλλαγή πτήσης ή ένα κουπόνι για άλλο δρομολόγιο, εάν είστε συχνός ταξιδιώτης της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας ή είστε μέλος του προγράμματος μιλίων της εταιρείας (εάν διαθέτει).

 

Διαβάστε επίσης: Τρόποι επικοινωνίας με την Ryanair

 

Επικοινωνία με το ταξιδιωτικό γραφείο

 

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και αντίστοιχα τα ταξιδιωτικά γραφεία, θα σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στη περίπτωση που θέλετε μερική ή ολική επιστροφή χρημάτων για μια πτήση που δε χρησιμοποιήσατε.

 

Συχνά όμως τα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν δικούς τους κανόνες και επίσης χρηματικές αμοιβές. Έτσι, εάν καταθέσετε ένα αίτημα για επιστροφή χρημάτων, το ταξιδιωτικό γραφεία πολύ πιθανόν να σας κρατήσει ένα μέρος των χρημάτων – εάν αυτά σας επιστραφούν, ως αμοιβή!

 

Τι γίνεται με τις πτήσεις που ακυρώνει η αεροπορική εταιρεία

 

Οι πτήσεις που ακυρώνει μια αεροπορική εταιρεία υπόκεινται σε τελείως διαφορετική νομοθεσία, σχετικά με την επιστροφή χρημάτων, απ’ότι μια πτήση που μπορεί να ακυρωθεί από έναν επιβάτη.

 

Εάν μια πτήση δε πραγματοποιηθεί λόγω κακού καιρού, η αεροπορική εταιρεία είτε θα σας επιστρέψει πίσω το πλήρες χρηματικό ποσό ή θα σας εκδώσει ένα κουπόνι για μια άλλη μελλοντική πτήση, ίσης ή μεγαλύτερης αξίας.

 

Σε καμία περίπτωση όμως δε μπορείτε να αναζητήσετε αποζημίωση για ακυρώσεις πτήσεων λόγω κακού καιρού ή άλλων παραγόντων ασφαλείας!

 

Επίσης, επιστροφή χρημάτων δικαιούστε εάν υπάρξει αλλαγή προγράμματος στο προγραμματισμένο δρομολόγιο ή ακόμα και καθυστέρηση μεγαλύτερη των 3 ωρών.

 

Διαβάστε επίσης: Ταξίδι στην Ικαρία – Παραλίες,πανηγύρια και χαλάρωση!

 

Τι σας συμφέρει περισσότερο

 

Στατιστικά οι ακυρώσεις πτήσεων από τους επιβάτες είναι ιδιαίτερα μικρές. Έτσι, σας συμφέρει περισσότερο να κλείνετε αεροπορικά εισιτήρια που δεν είναι επιστρέψιμα ή ακυρώσιμα, καθώς η διαφορά στο κόστος έναντι των εισιτηρίων που προσφέρουν ασφάλεια επιστροφής χρημάτων εάν δε πετάξετε, είναι αρκετά μεγάλη.

 

Το να σας συμβεί μια δική σας ακύρωση σε κάποια πτήση σας, είναι κάτι που μπορεί φυσικά να συμβεί στον οποιοδήποτε. Όμως η πιθανότητα είναι αρκετά μικρή και το κόστος εάν επιλέγετε αεροπορικά εισιτήρια με επιστρέψιμη τιμή, αρκετά μεγάλο!

 

Κοινοποιήστε το άρθρο στους φίλους σας!

You may also like...