Λίγες στιγμές μετά την άφιξη σας στην υπέροχη πόλη της Βουδαπέστης ένα αίσθημα οικειότητας θα σας κατακλείσει. Σας δίνει την εντύπωση ότι επιστρέφετε σε έναν αγαπημένο προορισμό που έχετε ήδη εξερευνήσει κι ας είναι η πρώτη φορά που την επισκέπτεστε, όχι μόνο την Βουδαπέστη σαν πόλη αλλά γενικά την Ουγγαρία σαν χώρα.

 

  1. Η Βουδαπέστη είναι μια ιστορική αλλά συνάμα μοντέρνα πόλη.

Πριν την ύπαρξη της Βουδαπέστης υπήρχαν η Βούδα και η Πέστη, δύο πόλεις που βρίσκονταν στις αντίθετες πλευρές του ποταμού Δούναβη. Μόλις το 1873 οι δύο αυτές πόλεις ενώθηκαν σχηματίζοντας τη σημερινή Βουδαπέστη – η αίσθηση στις δύο αντίθετες πλευρές του Δούναβη παραμένει εκ διαμέτρου αντίθετη.

Στη πλευρά της Βούδα βρίσκουμε το κάστρο (που πλέον λειτουργεί σαν μουσείο) και το ναό του Ματίας ανάμεσα σε πολλά άλλα σημαντικά ιστορικά κτίρια από περασμένους αιώνες.

Στη πλευρά Πέστ συναντάμε την πιο σύγχρονη και μοντέρνα μορφή της πόλης που περιλαμβάνει το κτίριο του Κοινοβουλίου που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1904 αλλά και τους περισσότερους κατοίκους της πόλης.

Κάθε μέρα της διαμονής σας στη Βουδαπέστη θα χρειαστεί να επιλέξετε προς τα που θα κινηθείτε αφού οι περιοχές διαχωρίζονται από τον ποταμό Δούναβη. Οι εμπειρίες σας στη πόλη θα έχουν είτε ιστορικό είτε μοντέρνο χαρακτήρα -με τα δύο να συνδυάζονται πολύ σπάνια.

Η Βουδαπέστη είναι το όνειρο κάθε ανθρώπου που τον συναρπάζει η ιστορία ενός τόπου.

  1. Η Βουδαπέστη έχει γεωγραφική ποικιλία

Όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές πόλεις πάντα υπήρχε ένας στρατηγικός λόγος για την ίδρυση τους. Είτε κοντά σε κάποιο λόφο για να χτιστεί φρούριο γύρω από τη πόλη που θα την προστατεύει, είτε κοντά σε κάποιο ποτάμι για να μπορούν να μεταφέρουν με ευκολία τα εφόδια ή τέλος κοντά στην ακτή για εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Πάντα υπήρχε ένας συγκεκριμένος σκοπός.

Παρ’ ότι η Βουδαπέστη δεν έχει εύκολη πρόσβαση προς τη θάλασσα, η ιστορική πόλη της Βούδα χρησιμοποιούσε του λόφους αλλά και το ποταμό Δούναβη προς όφελος της, για τη προστασία της πόλης.

Τι σημαίνει όμως αυτό για εμάς, τους σύγχρονούς επισκέπτες της Βουδαπέστης;

Το τοπίο της πόλης είναι μοναδικό.

Η όψη της πόλης από την κορυφή των λόφων στην πλευρά Βούδα είναι από τα πιο όμορφα σκηνικά που μπορείτε να συναντήσετε στην Ανατολική Ευρώπη.

Ακόμα και στους πρόποδες του λόφου στη πλευρά Pest ή σε μια κρουαζιέρα στον ποταμό Δούναβη η θέα της πόλης είναι ανοιχτή προς κάθε μεριά. Όλα τα γνωστά αξιοθέατα της Βουδαπέστης βρίσκονται κοντά στον ποταμό Δούναβη για να έχουν όλοι οι επισκέπτες εύκολη πρόσβαση.

Η Βουδαπέστη είναι το όνειρο κάθε φωτογράφου.

  1. Μπορείτε να βρείτε παραδοσιακό Ουγγρικό φαγητό αλλά και μοντέρνα κουζίνα.

Συνήθως οι πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν τόσο ωραίο φαγητό που να εντυπωσιάζει.

Σε πολλές πόλεις της είναι πολύ δύσκολο να βρούμε παραδοσιακό φαγητό της κάθε χώρας αφού, ιδιαίτερα οι πρωτεύουσες, έχουν γεμίσει με μοντέρνα τουριστικά εστιατόρια.

Πέρα από αυτό, γενικά στις πρωτεύουσες είναι πολύ δύσκολο να βρείτε πραγματικά καλά εστιατόρια που θα προσφέρουν ποιοτικό, ντόπιο φαγητό. Πολλοί τουρίστες επιλέγουν να κατευθύνονται σε κοντινές μικρότερες πόλεις για να βρουν παραδοσιακό,νόστιμο φαγητό.

Στη Βουδαπέστη δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε καλό φαγητό. Θα βρείτε επίσης πολλά καλά εστιατόρια που προσφέρουν γνήσια, παραδοσιακά, Ουγγρικά πιάτα.

  1. Υπάρχουν 3 διαφορετικά Μέσα Δημόσιας Συγκοινωνίας

Μετρό, λεωφορεία και τραμ. Αυτά είναι τα δημόσια μέσα μεταφοράς που πρέπει να έχει κάθε πόλη. Η Βουδαπέστη έχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο δημόσιων μεταφορών.

Για μια σύγχρονη πόλη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετεκινηθούν οι τουρίστες. Δυστυχώς πολλές πόλεις υστερούν στο συγκεκριμένο τομέα. Η Βουδαπέστη διαθέτει και τα τρία μέσα σχεδόν σε κάθε γωνία.

Το μετρό ξεχωρίζει κυρίως, γιατί η πρώτη γραμμή του είναι η δεύτερη παλαιότερη στον κόσμο (με χρονολογία έναρξης το 1896), μετά το μετρό στο Λονδίνο. Λειτουργεί δε, με παρόμοιο τρόπο όπως και τα παλαιότερα χρόνια.

Χρησιμοποιώντας το τραμ και το λεωφορείο μπορείτε να πάτε οπουδήποτε μέσα στη πόλη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη Βουδαπέστη.

Μπορείτε με ευκολία να φτάσετε σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της Βουδαπέστης χρησιμοποιώντας είτε τις δημόσιες συγκοινωνίες είτε περπατώντας.

Σίγουρα είναι πολύ θετικό να υπάρχει ένα τόσο οργανωμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών σε μια πόλη που μπορεί εύκολα κάποιος να μετακινηθεί και με τα πόδια.

  1. Ο πολιτισμός της Βουδαπέστης

Ο πολιτισμός και η κουλτούρα  είναι πολύ δύσκολο να οριστούν, καθώς τα πρότυπα του καθενός είναι πολύ διαφορετικά.

Η Βουδαπέστη είναι μια πόλη αφοσιωμένη στις τέχνες. Από τις συμφωνικές ορχήστρες και την όπερα έως τα μουσεία που είναι αφιερωμένα σε Ούγγρους μουσικούς και συνθέτες υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία από αξιοθέατα στη Βουδαπέστη.

Η αγάπη προς τις τέχνες σε αυτή την πόλη δε περιορίζεται μόνο στα μουσεία, τις γκαλερί τέχνης και τις συμφωνικές αίθουσες, αλλά τη δείχνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης.

Στα φεστιβάλ που γίνονται κάθε χρόνο, αφιερωμένα στις τέχνες, κλείνουν όλο το δρόμο μπροστά από το κτίριο της Όπερας. Εκεί θα δείτε πολλούς ντόπιους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις από το πρωί έως το βράδυ.

Πως θα φτάσετε στη Βουδαπέστη.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσετε στη Βουδαπέστη είναι αεροπορικώς. Από Αθήνα απευθείας πτήσεις πραγματοποιούν η Aegean και η Ryan Air. Η πτήση Αθήνα Βουδαπέστη διαρκεί 2 ώρες.

Τα αεροπορικά εισιτήρια για Βουδαπέστη στοιχίζουν από 70 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Από Θεσσαλονίκη εκτελεί πτήσεις προς Βουδαπέστη η Wizzair με αρκετά οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και τα 20€ ανά διαδρομή – 40€ με επιστροφή / άτομο!

Τα εισιτήρια Aegean για το Αθήνα – Βουδαπέστη θα σας κοστίσουν περίπου 160€, εκτός κι αν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προσφορά εκείνο το χρονικό διάστημα.

Οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως έχουν εκπληκτικές προσφορές το διάστημα Οκτωβρίου έως και τέλος Φεβρουαρίου.