Γιατί πρέπει να επισκεφθείς την Φλωρεντία!

Η Φλωρεντία είναι μια ονειρικά όμορφη πόλη με πολλά υπέροχα κτίρια και αναγεννησιακές επιρροές. Το κέντρο της πόλης είναι ιδανικό για να το περπατήσετε. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Φλωρεντία είναι η Άνοιξη.

Η Φλωρεντία είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης και έχει υπάρξει και πρωτεύουσα του βασιλείου της Ιταλίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα (1865-1870). Είναι μια πόλη με πολλή μεγάλη ιστορία  και εξαιρετική αρχιτεκτονική.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα υπήρξε κέντρο εμπορίου και κυβερνήθηκε από τους Μέδικους, οι οποίοι υποστήριζαν πολλούς σημαντικούς αναγεννησιακούς καλλιτέχνες. Είναι η γενέτειρα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ενώ εκεί έχουν ζήσει και έχουν δημιουργήσει πολλοί άλλοι καλλιτέχνες όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Βερρόκκιο, ο Ντανατέλο και ο Δάντης.

φλωρεντία

Εκεί δημιουργήθηκε και ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες στο κόσμο «Η γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι, που βρίσκεται πλέον στο μουσείο Ουφίτσι της Φλωρεντίας, σε αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο καλλιτέχνη.

Στη Φλωρεντία έχουν ζήσει επίσης και επιστήμονες όπως ο Γαλιλαίος που απεβίωσε στο Αρτσέτρι της Φλωρεντίας και ο τάφος του βρίσκετε στο Καθεδρικό Ναό του Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας. Ο Μακιαβέλι γεννήθηκε και έζησε κάποια χρόνια στη Φλωρεντία και ο τάφος του βρίσκεται επίσης στον ίδιο Ναό.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η πόλη θεωρείτο έργο τέχνης από τις συμμαχικές δυνάμεις και δεν χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρ’ όλα αυτά προκλήθηκαν πολλές καταστροφές σε ιστορικά μνημεία από τα Γερμανικά στρατεύματα.

χάρτης ΦλωρεντίαςΧάρτης Φλωρεντίας

Αυτός ο χάρτης περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης και θα σας βοηθήσει να προσανατολιστείτε με ευκολία στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Φλωρεντίας

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να γλυτώσετε χρόνο και ταλαιπωρία είναι να βρείτε εκ των προτέρων ποια μουσεία, γκαλερί και αξιοθέατα θέλετε να επισκεφθείτε και να κλείσετε τα εισιτήρια σας online.

Σε όλα τα αξιοθέατα μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια σας απ’ έξω αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα έρθετε αντιμέτωποι με μεγάλες ουρές και αναμονή.

Το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και συγκεντρώνει 4 από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Αυτά είναι η Santa Maria del Fiore – ο καθεδρικός Ναός της Φλωρεντίας, το Dome – ο οκταγωνικός θόλος του καθεδρικού ναού, το  Baptistry of San Giovanni – Βαπτιστήριο Αγίου Ιωάννη και το  Giotto’s Bell Tower, το κωδωνοστάσιο του Giotto.

Μπορείτε να επισκεφθείτε και τα 4 βγάζοντας μόνο ένα εισιτήριο το οποίο στοιχίζει 18 ευρώ αλλά πρέπει να επισκεφθείτε και τα 4 εντός 72 ωρών από την πρώτη ακύρωση. Τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε επί τόπου αλλά για να μπορέσετε να ανεβείτε στο Dome θα χρειαστεί να κάνετε κράτηση νωρίτερα στην ιστοσελίδα https://grandemuseodelduomo.waf.it/en/cumulative-ticket-great-museum-of-the-cathedral-of-florence?idtour=8484#

Να ξέρετε ότι την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα τα συγκεκριμένα αξιοθέατα δεν λειτουργούν οπότε κανονίστε αναλόγως την επίσκεψη σας.

Santa Maria del Fiore

florentia del flore

Έχει σχεδιαστεί από τον Arnolfo di Cambio και είναι η τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο μετά τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη και το Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Έχει ύψος 90 μέτρα, μήκος 153 και πλάτος 90 μέτρα. Είναι αφιερωμένη στη Παναγία του Λουλουδιού, μια παραπομπή στο κρίνο που είναι σύμβολο της Φλωρεντίας.

Όπως πολλά άλλα κτίσματα έκανε χρόνια να ολοκληρωθεί γι’ αυτό έχει πολλά και διαφορετικά στυλ. Το κτίσιμο του Ναού ξεκίνησε το 1296 από τον Arnolfo και ολοκληρώθηκε περίπου το 19ο αιώνα.

Το ωράριο που μπορείτε να επισκεφθείτε τα Ναό είναι καθημερινά 10:00-17:00. Για να μπείτε μέσα οφείλετε να είστε ντυμένοι ευπρεπώς, ενώ απαγορεύεται η είσοδος αν έχετε ακάλυπτους ώμους και πόδια ή αν φοράτε σανδάλια, καπέλο και γυαλιά ηλίου.

dome florentiaDome

Ο οκταγωνικός αυτός θόλος κατασκευάστηκε μεταξύ 1418 και 1434 από τον Filippo Brunelleschi. Ο θόλος έχει διάμετρο 45,5 μέτρα και μπορεί να αντέξει σεισμούς και κεραυνούς καθώς και το πέρασμα των ετών αφού παραμένει αναλλοίωτος στα χρόνια.

Η χρυσή σφαίρα χαλκού και ο σταυρός επάνω από το φανάρι περιέχουν ιερά λείψανα. Το εσωτερικό του θόλου είναι τοιχογραφημένο με θέμα την «Τελευταία Απόφαση», το ίδιο θέμα που έχει χρησιμοποιηθεί και στο Βαπτιστήριο. 

Για να μπορέσετε να ανεβείτε και να θαυμάσετε το εσωτερικό του θόλου πρέπει να ανεβείτε 463 σκαλιά καθώς δεν υπάρχει ασανσέρ στο κτίριο και όπως σας ενημερώσαμε πιο πάνω είναι απαραίτητο να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων. Θα σας προτείναμε να κλείσετε τα εισιτήρια σας πριν ξεκινήσει το ταξίδι σας. Το ωράριο που λειτουργεί ο θόλος είναι 08:30-19:00.

Baptistry of San Giovanni

Είναι μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες της πόλης και βρίσκετε απέναντι από τη Santa Maria del Fiore.

Έχει οκταγωνικό σχέδιο και είναι καλυμμένο με λευκές πλάκες και πράσινο μάρμαρο. Μέσα του υπάρχει  και θόλος ο οποίος όμως δεν φαίνεται από το εξωτερικό λόγο των τοιχωμάτων.

giovanni florentiaΤο Βαπτιστήριο προέρχεται από το τον 4ο με 5ο αιώνα, όπου ξαναχτίστηκε σε μεγαλύτερη κλίμακα στη θέση ενός άλλου. Μέσα στο Βαπτιστήριο αυτό που παρατηρούμε αμέσως είναι τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στο θόλο. Κυρίαρχο είναι το ψηφιδωτό του «Χριστού στη Κρίση» που πιάνει τα 3 από τα 8 τμήματα. Τα υπόλοιπα εικονίζουν τον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή – προστάτη της Φλωρεντίας, τον Ιησού και άλλα. Μέσα υπάρχει και η Βόρεια πόρτα που ο Μιχαήλ Άγγελος αποκάλεσε πόρτες του Παραδείσου.

Το Βαπτιστήριο λειτουργεί 08:15-10:15 και 11:15-19:30.

Giotto’s Bell Tower

Το κωδωνοστάσιο έχει ύψος 84,7 μέτρα και πλάτος περίπου 15 μέτρα και θεωρείτε το πιο όμορφο στην Ιταλία.

Είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής και κατασκευάστηκε πιθανότητα για διακοσμητικούς και όχι χρηστικούς σκοπούς. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1334 από τον Giotto και ολοκληρώθηκε το 1359 από τον Tallenti αφού προηγήθηκε ο θάνατος του Giotto.

bell tower florentiaΣτη κορυφή υπάρχει μια μεγάλη βεράντα που λειτουργεί ως πανοραμική οροφή, την οποία κατασκεύασε ο Tallenti αφού αντικατέστησε άλλο σχέδιο του Giotto.

Το κωδωνοστάσιο λειτουργεί 08:15-19:00 και θα χρειαστεί να ανεβείτε 414 σκαλιά γιατί ούτε εδώ υπάρχει ασανσέρ.

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την κρύπτη που βρίσκετε κάτω από το Καθεδρικό Ναό και λειτουργεί 10:00-17:00.

Φεύγοντας από το ιστορικό κέντρο και αφού κατευθυνθούμε Νότια, κοντά στο ποταμό Άρνο θα βρούμε τη Piazza della Signoria. Αποτελεί σημείο συνάντησης για τους Φλωρεντίνους και είναι ως και σήμερα το πολιτικό κέντρο της πόλης. Εκεί βρίσκουμε το Παλαιό Ανάκτορο – Palazzo Vechio και από εκεί ξεκινά το Palazzo degli Uffigi που στεγάζει την Galleria degli Uffizi μία από τις παλαιότερες πινακοθήκες στο κόσμο. Στην ίδια πλατεία απέναντι από το παλιό ανάκτορο βρίσκουμε τη Longia dei Langi ένα οικοδόμημα στη πλατεία που φιλοξενεί πολλά γλυπτά. Εκεί θα βρούμε και ένα αντίγραφο του «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου. 

Palazzo Vechio

Είναι το δημαρχείο της Φλωρεντίας που το χαρακτηρίζει ο πύργος 95 μέτρων. Μέσα υπάρχει το μουσείο Civici Fiorentini (μουσείο του πολίτη). Κλείστε παρακάτω τα εισιτήρια σας.

  http://ticketsmuseums.comune.fi.it/1_museo-di-palazzo-vecchio/

Galleria degli Uffizi

Είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία – πινακοθήκες στο κόσμο και φιλοξενεί πολλά έργα από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα. Επίσης είναι,μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης.

uffizi florentiaΣτη γκαλερί θα βρείτε και μια αρχαιολογική συλλογή αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών γλυπτών. Πέρα από γλυπτά υπάρχουν πίνακες, εκτυπώσεις και σκίτσα, βιβλία και αρχεία.

Επίσης θα βρείτε έργα των Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελου, του Μποτιτσέλι, του Γκιότο και πολλών άλλων. Φυσικά μη ξεχάσετε να αναζητήστε τη «Γέννηση της Αφροδίτης».

Το εισιτήριο για να μπείτε στη γκαλερί στοιχίζει 20 ευρώ, υπάρχει όμως και ένα πακέτο που σας δίνει πρόσβαση στη Gallery Uffizi, στο Palazzo Pitti και στους κήπους Μπόμπολι με 38 ευρώ από 1/3 έως 31/10 και στα 18 ευρώ από 1/11 έως 28/2 – θα πρέπει όμως να τα επισκεφθείτε μέσα σε τρείς συνεχόμενες μέρες. Στην παρακάτω ιστοσελίδα μπορείτε να κλείσετε online τα εισιτήριά σας, δίχως να περιμένετε στην ουρά http://www.bticket.com/bTicket/uffizi/?_ga=2.180324964.1506585086.1530719731-409991691.1530719731

Συνεχίζουμε δυτικά από το Ουφίτσι και βρίσκουμε την Ponte Vechio (Παλιά Γέφυρα) επάνω από τον ποταμό Άρνο που μας οδηγεί στο νότιο τμήμα της πόλης. Εκεί θα συναντήσουε το Ανάκτορο των Πίττι και ακριβώς πίσω εκτείνονται οι κήποι Μπόμπολι.

Palazzo Pitti

pitti florentia

Χρονολογείται από το 1458 και ήταν η κατοικία του Πίττι, ενός Φλωρεντίνου χρηματιστή, έως το 1549 που αγοράστηκε από τους Μέδικους και έγινε η δική τους κύρια κατοικία. Με τα, χρόνια εκεί συγκεντρώθηκαν πολλά πολυτελή αντικείμενα όπως πίνακες ζωγραφικής και κοσμήματα. Σήμερα το παλάτι είναι χωρισμένο σε 4 μουσεία. Το θησαυροφυλάκιο των Μεγάλων Δουκών στο ισόγειο, Τη Παλαιναϊκή Πινακοθήκη και τα Βασιλικά διαμερίσματα στον 1ο όροφο και στο 2ο όροφο συναντάμε τη μοντέρνα πινακοθήκη και τη μόδα.

 Τα μουσεία λειτουργούν Τρίτη έως Κυριακή 08:15-18:50.

Giardini di Boboli

bobolli florentia

Η οικογένεια των Μέδικων διαμόρφωσε τον υπέροχο αυτό κήπο πίσω από τη κατοικία τους. Αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο γεμάτο με αναγεννησιακά αγάλματα.

Υπάρχουν ακόμα σπηλιές και βρύσες και μια υπέροχη βεράντα. Η επίσκεψη σας θα ολοκληρωθεί μόλις επισκεφθείτε τους μαγευτικούς κήπους στο προαύλιο χώρο.

Galleria dellAccademia

Λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Δευτέρας 08:15-18:50 και το εισιτήριο στοιχίζει 8 ευρώ. Αν χρειάζεστε μπορείτε να προμηθευτείτε ακουστικό οδηγό με 6 ευρώ για μια συσκευή και 10 ευρώ για δύο άτομα.

Φιλοξενεί πολλά και σημαντικά έργα εκ των οποίο το πιο γνωστό είναι ο «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου. Στη γκαλερί θα βρούμε και άλλα έργα του ίδιου καλλιτέχνη αλλά κανένα τόσο γνωστό.

Θα βρείτε κολεξιόν με πίνακες, γλυπτά, μουσικά όργανα και πολλά άλλα. Η γκαλερί είναι από τα πιο πολυσύχναστα μουσεία και θα ολοκληρώσει την ξενάγηση σας στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Φλωρεντίας.

Που θα μείνετε στη Φλωρεντία

Επιλέξτε να μείνετε γύρω από το ιστορικό κέντρο για να είστε σε κοντινή απόσταση από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Να θυμάστε ότι στο κέντρο είναι πολύ δύσκολο να κινηθείτε με αμάξι όπως και το να βρείτε μια θέση στάθμευσης.

Οπότε αν θέλετε να έχετε δικό σας όχημα για να κινείστε στη πόλη επιλέξτε οποιαδήποτε άλλη κοντινή περιοχή πέρα από το ιστορικό κέντρο.

Αναζητήστε ξενοδοχεία και καταλύματα στην Φλωρεντία, μέσα από την Booking.com στις καλύτερες τιμές:

https://www.booking.com/searchresults.el.html?aid=370681&city=-117543

xartis florentias italiaΠως θα πάτε στη Φλωρεντία – Μετάβαση στην Φλωρεντία

Ο πιο εύκολος τρόπος για να μεταβείτε στη Φλωρεντία  είναι φυσικά αεροπορικώς. Δυστυχώς δεν υπάρχουν απευθείας αεροπορικά εισιτήρια από την Ελλάδα στη Φλωρεντία, από καμία πόλη. Το καλύτερο που έχουμε να σας προτείνουμε είναι να συνδυάσετε το ταξίδι σας με μια άλλη πόλη της Ιταλίας. Σας προτείνουμε τη Ρώμη η οποία έχει σύνδεση με τη Φλωρεντία με αεροπλάνο,τρένο και λεωφορείο. Μια καλή πρόταση είναι να περάσετε τρείς μέρες στη πανέμορφη Ρώμη και έπειτα να ταξιδέψετε έως τη Φλωρεντία.

Το ταξίδι αεροπορικώς από τη Ρώμη στη Φλωρεντία διαρκεί μιάμιση ώρα – αντιθέτως με το λεωφορείο θα χρειαστείτε 4,5 ώρες.

Τα αεροπορικά εισιτήρια για Ρώμη είναι ιδιαίτερα οικονομικά από την Ελλάδα, ενώ μπορείτε να τα κλείσετε με αναχώρηση τόσο από την Αθήνα όσο και από την Θεσσαλονίκη.

Εκδρομές από τη Φλωρεντία σε άλλες πόλεις της Ιταλίας

Από Φλωρεντία για Ανκόνα

Η διαδρομή κρατάει 3 ώρες με το τρένο και 6 ώρες με το λεωφορείο. Δρομολόγια γίνονται συχνά, οπότε σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε ένα δρομολόγιο που να σας εξυπηρετεί.

Από Φλωρεντία για Βερόνα

Το ταξίδι σας για τη Βερόνα θα διαρκέσει με το τρένο 1 ώρα και 40 λεπτά ενώ με το λεωφορείο 4 ώρες.

Από Φλωρεντία για Βενετία

Η διαδρομή από τη Φλωρεντία έως τη ρομαντική Βενετία κρατάει 2 ώρες με το τρένο ενώ με το λεωφορείο διαρκεί 4 ώρες.

Από Φλωρεντία για Γένοβα

Για να φτάσετε στη Γένοβα η διαδρομή θα διαρκέσει 3,5 ώρες με το τρένο, ενώ με το λεωφορείο  5,5 ώρες.

Extra tip :

Για να κλείσετε εισιτήρια με τρένο και λεωφορείο εντός Ευρώπης επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.trainline.eu/

Αεροπορικά εισιτήρια για Ιταλία

Οποιαδήποτε πόλη και να θέλετε να επισκεφθείτε, θα χρειαστεί να κλείσετε αεροπορικά, καθώς η μετάβαση με αυτοκίνητο ή/και πλοίο, δεν είναι η ενδεδειγμένη για την Ιταλία. Τα αεροπορικά εισιτήρια για Ιταλία θα τα βρείτε διαθέσιμα τόσο από την Αθήνα όσο και από την Θεσσαλονίκη, με απευθείας πτήσεις της Ryanair καθώς και της Aegean.

Κλείστε μέσα από την ιστοσελίδα μας φθηνά αεροπορικά για την Ιταλία και απολαύστε την Φλωρεντία από κοντά!